Žene Indije uzvraćaju udarac: Živjele su u strahu od silovanja, sada uče vještine samoodbrane

Preporučujemo

U malom stanu u južnom Delhiju, 45 žena u dobi od 28 do 50 godina odjevenih u šarene sarije, indijsku narodnu nošnju, pripremaju se za borbu.

Vlasti u indijskom glavnom gradu sve više pokušavaju osposobiti žene za neprijateljsko i opasno okruženje sa kojim se suočavaju na ulicama nakon serije silovanja u toj zemlji, piše CNN.

Najopasnije zemlja za žene

Indija je u nedavnom istraživanju Thomson Reuters fondacije proglašena najopasnijom zemljom za žene. Ovakav oblik treninga vodi policija Delhija koja od 2002. drži časove samoodbrane po cijelom gradu.

Krojačica Aisha Ahmad (28) kaže da je sa oduševljenjem reagovala kada je saznala da kreće obuka.

“Odlučila sam da bez obzira na život koji sam ostavila iza sebe, želim dobro živjeti i naučiti svoju djecu isto”, rekla je Ahmad koja je na kurs povela i svoje dvije kćeri u dobi od 6 i 7 godina.

Sa instruktorima prolaze kroz različite scenarije sa kojim se žene mogu suočiti i kako da se odbrane u svakoj situaciji.

Žene čine oko 48% od 1,2 milijarde stanovnika u Indiji, ali se desetljećima suočavaju sa rizikom od seksualnog zlostavljanja.

Tako je prema podacima 2016. u Indiji zabilježeno više od 58.000 silovanja, što je dramatično povećanje od preko 33.000 u odnosu na 2012. Samo u glavnom gradu Indije zabilježeno je gotovo 4.000 slučajeva seksualnog uznemiravanja te više od 80.000 slučajevima uznemiravanja širom zemlje.

Mnogi aktivisti kažu da se situacija pogoršala posljednjih godina, jer su žene često nastojale da ostanu nevidljive.

U mnogim gradovima i većini ruralnih područja Indije, djevojčice su učene da ne govore pred muškarcima, da prije nego što napuste dom moraju tražiti dozvolu, a da udate žene ne smiju napustiti svoje domove bez svojih muževa.

No, stvari se počinju mijenjati.

Većini žena postaje sve više bitno kako da budu sigurne u javnosti. Na primjer, ne ostaju vani nakon što padne mrak i sve brže shvataju da je sigurnije kada putuju u grupama.

Sada uče i kako da se bore.

Instruktori u stanu u južnom Delhiu provode obuku već četiri godine, strpljivo podučavajući žene i djevojke svih uzrasta. Trening uključuje osnovne vježbe za izgradnju povjerenja, te kako da se odbrane od napada u autobusima ili na ulici.

Samo 5 milja dalje, u školi Jamia Islamia održava se čas samoodbrane za oko 60 djevojaka uzrasta od 13 do 17 godina.

Sticanje samopouzdanja

Međutim, za razliku od ostalih, one uče kako da upotrebe olovke ili bilježnice kao oružje da onesposobe osobu koja ih napadne u autobusu ili podzemnoj željeznici.

“Stekle smo samopouzdanje. Ljudi misle da su žene slabe, sada to više neće moći”, rekla je 14-godišnja Sadia Habib koja živi u hostelu pored škole.

Međutim, instruktori nisu sigurni hoće li one biti u stanju da trening sprovedu u djelo ako to budu morale, jer će se suočiti sa grupom muškarca, pa bi mogli da zaborave upute. Ipak, nadaju se da do toga neće doći.

“To može biti kratkotrajno, privremeno rješenje, ali dugoročno nije korisno”, izjavila je Ranjana Kumari, direktorica Centra za društvena istraživanja, nevladine organizacije usmjerene na ravnopravnost spolova u Indiji.

“Ono što treba početi je edukacija dječaka u društvu, prevelik je fokus na ženama. Osjećam da je to nešto što ideološki stavlja odgovornost na žene, krive se žene. Tražite od njih da nose različitu odjeću, da ne izlaze, a sada i da pohađaju ove kurseve”, rekla je Kumari.

Najnovije

Općina Novi Grad Sarajevo će mladima subvencionirati isplatu kamate stambenih kredita

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH) i predstavnici ASA banke danas su potpisali ugovor o poslovnoj saradnji...