Žene Šri Lanke, ipak, neće dobiti dozvolu da piju alkohol: Ovo je trebala biti novina po prvi put u 60 godina

Preporučujemo

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena poništio je šansu za ravnopravnost tako što nije dozvolio izmjenu zakona koji bi omogućio ženama da kupuju alkohol.

Predsjednik je povukao ovu reformu, koja bi također omogućavala ženama da rade i u barovima, bez dozvole.

- -

On je dodao i da je za ovu reformu saznao iz novina.

Vlada ove zemlje objavila je u srijedu da će doći do izmjene zakona iz 1955. godine, te su se usaglasili da je diskimirajući.

S druge strane, kritičari su optužili predsjednika da pojam ravnopravnosti ne uzima ozbiljno.

“Ovo nije samo starinski sekstistički zakon, već i starinski (zastarjeli) sekstistički sistem u kome je ovakav zakon samo još jednan instrument kontrole”, rekao je jedan od blogera ove zemlje.

- -

Mnoge žene ove zemlje pozdravile su ovu promjenu, koja bi dopustila ženama iznad 18 godina da legalno kupuju alkohol – prvi put u ovih 60 godina.

Trenutna zabrana alkohola važi za period od 9 do 21 sat te bi se, u slučaju promjena, bila dozvoljena prodaja od 8 do 22 sata.

Predsjednik države je čak i na Twitteru optužen za dvostruke standarde.

Bitno je napomenuti da većina žena u Šri Lanki se tradicionalno odlučuje ne piti alkohol – jer smatraju da je to u suprotnosti sa kulturom u ovoj zemlji, piše BBC.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...