Žene u crnom pozdravile osuđujuću presudu Šešelju: Paradigma i generator mržnje tokom devedesetih

Preporučujemo

NVO Žene u crnom pozdravila je odluku kojom je Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje.

Žene u crnom su navele da ta presuda prije svega predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve i porodice žrtava.

- -

U saopštenju je ocijenjeno da su Vojislav Šešelj i njegova SRS “bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina”.

Dodaje se da su svojim djelovanjem doprinijeli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, takođe i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina.

Žene u crnom su istakle da zahtijevaju od nadležnih organa Srbije da poštuju tu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da djeluju u skladu sa njima jer je, kako se navodi, poštovanje tih presuda jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava.

“Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je u vrijeme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova ‘desna ruka’ i generalni sekretar zloglasne SRS”, navele su Žene u crnom.

- -

Organizacija je dodala da zahtijeva od Vučića da se jasno ogradi od politike zločina čiji je bio dio i da prestane sa praksama iz devedesetih kada je “kao dio te zločinačke politike širio mržnju, što i danas direktno ili preko svojih glasnogovornika čini”.

“Procesuiranje počinilaca ratnih zločina, solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, suzbijanje govora mržnje i sveobuhvatno suočavanje sa prošlošću je uslov za napredak kako Srbije, tako i čitavog regiona”, navele su Žene u crnom, prenosi B92.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...