- Advertisement -

Zenica u Programu zelenih gradova: Potpisan Memorandum s Evropskom bankom za obnovu i razvoj

Preporučujemo

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj na čelu sa Ianom Brownom direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, posjetila je danas gradsku upravu Zenice gdje se susrela sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj kojim je definisan okvir za unaprjeđenje i olakšavanje saradnje između potpisnica u promociji projekata u sklopu Programa zelenih gradova, što podrazumijeva podršku i sistematičan i sveobuhvatan pristup pitanju rješavanja i ublažavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju i ulaganju u infrastrukturu.

– Zenica se sve više približava Evropskoj uniji. Pristupili smo Programu zelenih gradova. Konsultanti EBRD-a koji će biti angažovani donatorskim sredstvima Austrijske vlade će nam pomoći u identificiranju svih izvora zagađenja u gradu Zenica. Zajedno ćemo raditi na pripremi prioritetnih “zelenih” projekata – kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

U cilju implementacije Programa zelenih gradova, EBRD će angažovati konsultante koji će izraditi Studiju o svim izvorima zagađenja u gradu Zenica (zagađenje zemljišta, zraka). Na osnovu rezultata Studije će biti pripremljen detaljan plan investicija prema prioritetima i pregledom troškova koje je potrebno finansirati za realizaciju projekata, piše NAP.

– Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja nastavak i jačanje saradnje između EBRD-a i Grada Zenica, za koju se nadam da će se u budućnosti produbiti – istaknuo je Ian Brown.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

IGK dobio odgovor od Schmidta na zahtjev za smjenu Grujičića

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odgovorio je Institutu za istraživanje genocida Kanada (IGK) na otvoreno pismo...