Zenički rudari ni danas nisu sišli u jamu

Preporučujemo

Rudari Rudnika mrkog uglja “Zenica” ni danas, drugi dan zaredom, nisu sišli u jame jer im nisu isplaćeni decembarska plata, topli obrok za novembar i regres za prošlu godinu.

Iz uprave Rudnika su potvrdili da nedostaje novac za isplatu decembarske plate, navodeći da je u prošloj godini bila izuzetno umanjena proizvodnja.

Ranije je obećano da će zaostala primanja rudarima biti isplaćena do sutra.

U izjavi za Fenu direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić ističe kako je rudare informisao da je prošle godine bila znatno umanjena proizvodnja, a posebno u zadnja tri mjeseca te da im nedostaje novca i za isplatu decembarske plate.

Isplata plate im je, kako su u jučerašnjim izjavama isticali predstavnici Sindikata pogona “Raspotočje” i “Stara jama”, obećana do 25. januara, ali su rudari odlučili stupiti u radnički neposluh jer “psihički više nisu mogli raditi bez novca”.

“Radi se na tome da se osiguraju sredstva za platu, ali ne mogu ništa obećati… Nažalost, velika ulaganja u RMU Zenica i finansijska podrška koju smo imali proteklih godina, s više od 200 miliona KM, nisu podigli produktivnost. Pred Rudnikom Zenica je teška i neizvjesna budućnost”, smatra Hukić.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...