Zenički rudari zbog štrajka upozorenja sišli u jame sat kasnije

Preporučujemo

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica “Raspotočje” i “Stara jama”, prije silaska u jame na rad u prvoj smjeni, održali su od sedam do osam sati jednosatni štrajk upozorenja, koji planiraju održavati naredna četiri dana – potvrdio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

On je napomenuo da će, ako njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, odnosno ako u potpunosti ne budu ispoštovane odredbe kolektivnog ugovora, u četvrtak, 25. maja od 15 sati započeti i generalni štrajk te da taj dan neće otići na posao u drugoj smjeni.

Generalni štrajk, ako do njega dođe, planiraju održavati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

-Sindikat je zakazao štrajk upozorenja zbog blokade računa preduzeća te neisplaćene potpune plaće za mart, odnosno zbog neuplaćenih radničkih rata kredita prema bankama za mjesec mart te nemogućnosti isplate i za april. Svima nama je, pa i meni, obustavljena rata kredita za mart, ali ona nije uplaćena i na račun banaka pa banke radnicima ponovo skidaju s računa novac – navodi u izjavi Feni Avdić.

Podvlače da, ako se račun ne deblokira i ne izmire obaveze prema bankama, u četvrtak počinju generalni štrajk.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...