Ministar Enver Hadžiahmetović koji rukovodi Operativnim timom formiranim radi provođenja svakodnevnih uobičajenih servisnih obaveza kao što su čišćenje grada, najavio da je da će se sastati sa kolegama iz regiona i preuzeti njihove pozitivne prakse iz ove oblasti.

– Zaista je formiranje komunalne policije jedini način da stanemo ukraj primitivizmu i malograđanštini pojedinaca zbog kojih ispaštaju građani cijelog Kantona Sarajevo. Nećemo više tolerisati takvo ponašanje i formirat ćemo odjeljenje komunalnih policajaca koji će djelovati 24 sata dnevno na terenu – kazao je Hadžiahmetović.

S obzirom na to da ministar komunalnu policiju vidi kao sredstvo za sankcionisanje isključivo građana, pitanje je da li će mu se svidjeti iskustva i praksa zemalja iz regiona, gdje je uobičajeno da komunalna policija također sankcioniše i komunalna preduzeća i njene uposlenike ukoliko za to postoji osnov.

Najbliži primjer toga je Zakon o komunalnim djelatnosima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, gdje su komunalna policija i njeni službenici ovlašteni da kontrolišu da li se komunalne usluge pružaju u skladu sa propisanim uvjetima.

S obzirom na haotično stanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kada je u pitanju čistoća, komunalni policajci, ukoliko im ministar za to da ovlasti, imat će pune ruke posla u komunalnim preduzećima koja su zakazala prethodnih mjeseci.