Znate li devet bizarnih stvari koje vrijede više od srebra: Kafa od izmeta mačke, krv i šafran

Preporučujemo

Vanilija – trenutno cijena ove poslastice po kilogramu iznosi 445 eura. Da razumijete pravu cijenu, trenutno kilogram srebra iznosi 538 dolara. Razlog? Ciklon je uništio plantaže vanilije na Magadaskaru, gdje se uzgaja čak tri četvrtine svjetskog uzgoja ove namirnice.  Šafran – je trenutno najskuplji začin na svijetu. Zašto?

Foto: Getty

Zato jer je potrebno 150.000 cvjetova kako bi se dobio samo kilogram ovog začina. Ali, to nije sve, jer su potrebni sati različitih operacija kako bi se dobio ovaj začin, što mu dodatno povećava cijenu. Jedan gram možete platiti od 5 do 25 dolara, zavisno iz kojeg dijela svijeta dolazi.

- -

Ljudska krv – ako je nemamo dovoljno, možemo i umrijeti. Svako od nas sadrži 9 do 12 pinta krvi koja se nalazi u našem tijelu. A ako nam treba tuđa krv, cijena zavisi od države, ali košta oko 375 dolara, odnosno 54 posto više od cijene srebra.           

Istina je da postoje i jeftine verzije kafa, ali postoje i one koje vrijede mnogo više od srebra i zlata. Kopi luwak ili cibet kafa je bizarna vrsta koja se pravi u Indoneziji i dobiva se od – fekalija mačaka. Kilogram ove kafe košta oko 660 dolara i ima mnogo kupaca, a izazvao je takve reakcije da je i sam izumitelj ove kafe tražio prekid zbog ilegalnog lova civetskih mačaka koje se koriste u ovu svrhu. Ironično je da mnogi tvrde da ova kafa ima isti ukus kao i ona obična.

Viagra – Cijena ovog čudesnog lijeka porasla je čak za 39 posto, u usporedbi sa cijenom u januaru prošle godine tako da danas iznosi oko 80 dolara, odnosno oko 800 dolara po kilogramu. Hladne kreme – koje dermatolozi preporučuju i danas su njihove cijene slične iPhonu i zlatu. Na primjer, krema Zovirax se koristi za herpes i samo dva grama ove tube u Velikoj Britaniji iznosi oko 4,75 dolara, odnosno po kilogramu 3,375 dolara. Cijena se mijenjala kroz godine pa tako sada kilogram iznosi oko 48,000 dolara, dok zamjena za ovaj lijek Xerese je mnogo skuplja verzija i iznosila je 248,00 dolara po kilogramu 2015. godine

Kreme za lice – jer je ljepota poduzetništvo. Neke globalne kozmetičke marke, kako tvrdi BBC, vrijede više od 532 dolara po kilogramu. Na primjer, Creme de la Mer se plaća 162 dolara za 30 ml, odnosno 2,057 za samo pola kilograma ove tube. Sastojci se čuvaju kao tajna, dok je poznato samo da su jedne od njih morske alge

- -

Tinta za printer – zato dvaput ubuduće razmislite prije nego isprintate neki dokument. Zamjenski ketridž košta između osam i 27 dolara, zavisno od tipa koji koristite, odnosno kilogram plaćate oko 1,733 dolara. Možda se više ipak isplati printati srebro.  Protuotrov – u slučaju ujeda zmije ili škorpiona. Obična bočica košta između 7,900 and 39,000 dolara u SAD, a za neke vrste i do 57,000 dolara.

Foto: Getty

 

 

 

 

 

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...