- Advertisement -

Znate li kojih pet predmeta trebate redovno dezinfikovati?

Preporučujemo

Postoje predmeti koje svakodnevno koristimo, a uopšte nam ne padne na pamet da ih trebamo dezinfikovati. Kako je vrijeme gripe i prehlade, krajnje je vrijeme da počnemo sa redovnim čišćenjem.

1. Mobiteli su najveći prijenosnici bakterija te su se prema brojnim istraživanjima pokazali zagađenijima čak i od WC daske.

Obzirom koliko često posežemo za mobitelima, kao takvi plodno su tlo za prehlade i gripe. Stoga je potrebno redovito dezinficirati mobitel koji koristite.

Za dubinsko čišćenje telefona bez rizika oštećenja od vode, nježno obrišite površinu antibakterijskom maramicom ili krpicom od mikrofibre na koju možete nanijeti sprej za čišćenje te prebrišite ekran.

2. Tipkovnica – za brzo i efikasno čišćenje potpuno ga isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između tipki. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom, tipkovnicu prebrišite suhom krpicom od mikrofibre.

“Tokom sezone gripe i prehlada preporučljivo kvake u kući dezinficirati maramicama koje sadržavaju alKohol. “

3. Kvake u prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što možda mislite. Zato je tokom sezone gripe i prehlada preporučljivo kvake u kući dezinficirati maramicama koje sadržavaju alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudoper – vjerojatno pokušavate održati svoju radnu površinu u kuhinji čistom cijele godine, ali to postaje posebno važno tokom sezone prehlade i gripe. Budući da je ovo mjesto gdje obitelj okuplja i dotiče razne površine ovo područje je važno dobro očistiti od bakterija. Poprskajte i obrišite cijelu površinu dezinfekcijskim sredstvom, a nemojte zaboraviti ni sudoper.

5. Plišane igračke – osim što su plišane igračke najveći sakupljači prašine i grinja, također mogu biti izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dijete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Provjerite etiketu na plišanoj životinji da vidite može li ići u perilici, piše zadovoljna.hr.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Požar na sarajevskoj autopijaci

Danas je oko 14.30 sati na autopijaci u sarajevskom naselju Stup izbio požar, potvrđeno je za Oslobođenje iz Profesionalne...