Zolj i Dautbegović sa predstavnicima Sigurne kuće: Nasilje u porodici više nije privatni nego i društveni problem

Preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović danas su razgovarali s počasnom konzulicom Bosne i Hercegovine i ambasadoricom dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu Đemilom Talić – Gabirel o trajnom smještaju ove ustanove.

“Pomažem i pratim rad Sigurne kuće u Sarajevu jer mi je cilj i namjera da učinim sve što je u mojoj moći da  žrtve nasilja imaju adekvatnu zaštitu. Uvijek sam spremna pomoći koliko god to mogu”, kazala je Gabriel te navela kako je dosad slične aktivnosti podrške pružala sigurnim kućama i ustanovama ovog tipa i u Australiji, a čija pozitivna iskustva rado prenosi uposlenicima sarajevske Sigurne kuće.

- -

Ovom prilikom, premijer Zolj je poručio da nasilje u porodici više nije privatni nego društveni problem i tiče se sviju nas. Po njegovim riječima, potrebno je stalnim kampanjama podizati svijest o ovoj pošasti i raditi na njenoj prevenciji.

“Vlada Kantona Sarajevo je spremna poduzeti sve potrebne korake kako bi se riješilo pitanje stalnog smještaja Sigurne kuće i uspostavilo stabilnije finansiranje ove ustanove”, naglasio je premijer Zolj.

Tokom sastanka ministrica Dautbegović informisala je kako resorno ministarstvo poduzima sve neophodne radnje kako bi se na najbolji način riješio ovaj problem, a sve s ciljem da Sigurna kuća u budućnosti nastavi svoju humanu misiju.

Inače, Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu otvorena je 2003. godine i u okviru nje se nalaze tri servisa, i to: sklonište za djecu i žrtve porodičnog nasilja, sklonište za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja i drugih oblika nasilja i SOS telefon 1265 za prijavu nasilja u porodici koji je dostupan 24 sata.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...