Zoran Tešanović: U BiH nema opasnosti od zloupotrebe istrošenih radioaktivnih izvora

Preporučujemo

Zoran Tešanović, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) BiH naglasio je da BiH nema nuklearnog otpada, nego istrošene radioaktivne izvore koji su korišteni u industrijske i medicinske svrhe, te da bez obzira na to što ne postoji centralno skladište za te izvore, ne postoji velika opasnost da dođe do njegove zloupotrebe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema Tešanovićevim riječima, koji je ujedno i državni koordinator za saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomske energiju (IAEA) čije je sjedište u Beču, uskoro bi trebalo biti riješeno pitanje centralnog bh. skladišta za medicinski otpad, koji je istrošen radioaktivni izvor.

- -

“Poznato je da u BiH nemamo jedno centralno skladište. Imamo istrošene radioaktivne izvore na više lokacija i nalaze se pored industrijskih postrojenja ili u bolnicama gdje su bili korišteni i uskladišteni na način kako je to bilo propisano. Strategija je odredila da se pronađe jedno centralno skladište u BiH i da se svi ovi izvori na pravi način uskladište i da se smjeste. Taj postupak je još uvijek u toku. Mi kao agencija u tom smislu smo kontaktirali i entitetske vlade da na pomognu, jer znamo da je to i pitanje lokalne zajednice, a i svi međunarodni propisi zahtijevaju da se to radi potpuno transparentno i otvoreno, isto tako smo kontaktirali i Ministarstvo odbrane. Dobili smo nekoliko lokacija, koje smo obilazili i koje zbog niza okolnosti nismo smatrali da su adekvatne, ali sam siguran da ćemo u sljedećem periodu raditi puno intenzivnije na tome, s obzirom na to da smo u procesu dobijanja granta od Evropske unije za rješavanje ovog pitanja“, kazao je Tešanović i dodao:

“Mi nemamo nuklearnog otpada, kod nas se radi o radioaktivnom otpadu i istrošenim radioaktivnim izvorima koji su korišteni u medicinske i industrijske svrhe. Opasnost uvijek postoji kako u BiH, tako i u drugim državama. Sa rješavanjem ovog pitanja kroz centralno skladište postojaće puno manje opasnosti da dođe do zloupotrebe tog radioaktivnog otpada. Ne mogu reći da je sada potpuno zaštićeno u tom smislu, ali mislim da ne treba da postoji neka velika zabrinutost zbog toga.“

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...