Zovko kritikovala imenovanje Alkalaja za ambasadora

Preporučujemo

Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka je na zasjedanju Odbora za vanjske poslove EU-a problematizovala imenovanje Svena Alkalaja za ambasadora Bosne i Hercegovine u Washingtonu. Zovko je zasmetalo to što je Alkalaj kao ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ostao suzdržan prilikom glasanja o osuđivanju kršenja ljudskih prava u Iranu.

“Mi smo vidjeli da su proteklih dana imenovane osobe koje su vanjsku i sigurnosnu politiku Bosne i Hercegovine dovodili u pitanje, ambasador koji je bio u New Yorku koji je apstinirao u slučaju Irana je izgleda imenovan u Washingotn, pod incijativom Željka Komšića. Koliko je moguće da Vijeće ministara prevaziđe da se u budućnosti takve situacije ne dešavaju i da Bosna i Hercegovina bude usaglašena sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, poglavito u ovim trenucima koje čitav svijet zahtjeva?”, pitala je Zovko.

Odgovor Borjane Krišto se sveo na to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nema ovlasti da vodi vanjsku politiku i da hrvatski narod trpi nepravdu, a da se preko institucije Predsjedništva imenuju ambasadori, te da nema mogućnost da djeluje po pitanju imenovanja ambasadora i konzula.

“Izvršna vlast učiniti sve da na svaki način kažemo i ukažemo na poziciju, kao legitimni politički predstavnik naroda na situaciju probleme i unutrašnje odnose, i prilike u Bosni i Hercegovini zbog neriješenog jednog takvog pitanja i zbog nepravde koju hrvatski narod kao konstitutivan, suveren i ustavotvoran narod ima i u situacijama Predsjedništva, a preko te institucije se imenuju ambasadori i ni na kakav način nemamo mogućnost da imenujemo veleposlanike, ambasadore ili konzule koji će prenositi i riječ i volju hrvatskog konstitutivnog naroda”, kazala je Krišto.

Krišto je u svome odgovoru zanemarilo to da ambasadori nisu imenovani kako bi predstavljali i prenosili volju bilo kojeg konstitutivnog ili nekonstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, nego stavove države Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...