Zovko: Želim da se svi fokusirate na ljude Bosne i Hercegovine

preporučujemo

Deklaracijom sa sastanka na vrhu Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana održanog u Brdu kod Kranja, države članice Evropske unije naglasile su svoju obavezu na dalje povećanje zajedničkog angažmana sa zemljama zapadnog Balkana kao i na unaprjeđenju njihove političke, ekonomske i socijalne transformacije, kazala je tokom plenarne rasprave o ishodu navedenog sastanka zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

“Čestitam Vladi gospodina Janše, i Vama ovdje, na tome što držite vatru koju je započela Republika Hrvatska kako bi ove zemlje približili Evropskoj uniji. Također čestitam povjereniku, gospodinu Varhelyiju, koji je prije nekoliko dana izložio svoju viziju i paket proširenja”, kazala je Zovko u svom govoru, saopćeno je iz Evropskog parlamenta.

Zovko je također naglasila kako je kao suizvjestiteljica ponosna na usvojeni IPA III paket od 14 milijardi eura, koji je predviđen za ovaj prostor.

“Ovdje želim naglasiti da, kao neko ko dolazi iz BiH, iz Mostara, grada koji je jedini napravio u ovom izvještaju o proširenju neku transformaciju i po prvi put ima gradonačelnika i Gradsko vijeće, Bosna i Hercegovina ima problem, a taj problem je Izborni zakon, taj problem je jednak pristup svim trima stranama u BiH, međunarodne zajednice, Evropske komisije i svih onih koji su uključeni da 26 godina poslije Daytona ovdje ne svjedočimo pozivima na neko novo financiranje međunarodne administracije”, kazala je Zovko.

Istakla je da niti jedan cent iz IPA fondova više neće biti potrošen za nekoga tko nije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije dok je ona u Evropskom parlamentu, jer “taj narod gubi ono što je osnovno, gubi svoje sjeme, gubi mlade ljude koji grade Evropu umjesto da grade zapadni Balkan”.

“Želim da se svi fokusirate na ljude Bosne i Hercegovine, a ne na sebe”, poručila je Zovko.

Pročitajte:  Vakcinama koje smo dobili od Austrije istekao rok

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...