Žrtve i članovi porodica ubijenih pisali Komšiću i Džaferoviću: Zaustavite imenovanje Jolovića za ministra odbrane

Preporučujemo

Mi, preživjele žrtve rata silovanja, genocida, i članovi porodica ubijenih ostali smo šokirani nakon što smo u medijima pročitali da su „pripadnici elitnih jedinica Vojske RS“ zatražili od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da za ministra odbrane BiH imenuje Milana Jolovića Legendu, poznatijeg kao komandanta zloglasne jedinice „Vukovi sa Drine“, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednice Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić i predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Šta je Jolović radio sa pripadnicima svoje zloglasne jedinice najbolje su na svojoj koži osjetili Bošnjaci Podrinja, a posebno Zvornika i Srebrenice.

- -

Stoga smo se obratili Tužilaštvu BiH i zatražili odgovor da li se protiv Milana Jolovića Legende vodi istraga, s obzirom da se njegovo ime spominje u spisima Haškog tribunala.

Sa prikupljenim činjenicama odmah smo pismeno upoznali članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kao civilne komandante Oružanih snaga BiH.

Zbog budućnosti svih nas i naše djece, tražimo da se prestane sa praksom imenovanja ratnih zločinaca na bilo kakve funkcije, bez prethodne provjere Tužilaštva BiH, kako nam se ne bi ponavljaju slučajevi kao što je Milenko Stanić koji se nalazi na listi „A“ Haškog tribunala.

Mi, preživjele žrtve i članovi porodica ubijenih ne možemo više, 23 godine od okončanja rata ponovo proživljavati iste traume, zbog nečijeg nerada i skrivanja istine od javnosti.

- -

Zar nam praksa treba postati nagrađivanje ratnih zločinaca, dok i danas hiljade majki traga za kostima svoje djece, dok hiljade seksualno zlostavljanih i silovanih žena nema više normalan život? Zar je uzalud živote dalo 200.000 ljudi u ovoj zemlji da bi ratni zločinci paradirali na visokim državnim funkcijama?, poručuju Hasečić i Ćatić.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...