Zukić se sastao sa kuvajtskom princezom: Interes za ulaganja u BiH

preporučujemo

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio kuvajtsku princezu Šejhu Nawal Al-Sabah, koja je iskazala posebno interesiranje za mogućnosti ulaganja kapitala ove, jedne od najbogatijih zemalja svijeta, u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Zukić upoznao je visoku gošću s provedbom Reformske agende i njezinim dosadašnjim rezultatima. Oni se, uz ostalo, ogledaju u povećanju broja uposlenih, rastu bruto-društvenog proizvoda i sve boljom pokrivenosti uvoza izvozom. Istaknuo je kako Vlada Federacije BiH nastavlja i ubrzava reformske procese.

U tom kontekstu, kazao je Zukić, uskoro će se u proceduri naći nekoliko iznimno bitnih zakona čiji je cilj poboljšanje poslovnog ambijenta. Među njima je Zakon o registraciji poslovnih subjekata u FBiH koji, kroz “one-stop shop”, treba ubrzati i olakšati i proceduru investiranja.

Nadalje, cilj Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak je rasterećenje poslodavaca i, na taj način, otvaranje mogućnosti za dalje investiranje i reinvestiranje.Kada je riječ o konkretnim investicijskim projektima koji bi mogli biti interesantni kuvajtskim ulagačima, tu su Koridor Vc, elektroenergetski objekti, poljoprivreda, metalska i drvoprerađivačka industrija, turizam i drugo.

Inače, princeza Al-Sabah, koja u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi sa skupinom kuvajtskih poslovnih ljudi, na čelu je Kraljevske kompanije za investicije. Također je predsjednica Upravnog odbora Arapsko-egipatskog investicijskog fonda, predsjednica jednog od povjerenstava Arapske lige, te veleposlanica mira Ujedinjenih naroda uime Kraljevske međunarodne akademije.

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...