Zukić se sastao sa kuvajtskom princezom: Interes za ulaganja u BiH

Preporučujemo

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio kuvajtsku princezu Šejhu Nawal Al-Sabah, koja je iskazala posebno interesiranje za mogućnosti ulaganja kapitala ove, jedne od najbogatijih zemalja svijeta, u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Zukić upoznao je visoku gošću s provedbom Reformske agende i njezinim dosadašnjim rezultatima. Oni se, uz ostalo, ogledaju u povećanju broja uposlenih, rastu bruto-društvenog proizvoda i sve boljom pokrivenosti uvoza izvozom. Istaknuo je kako Vlada Federacije BiH nastavlja i ubrzava reformske procese.

- -

U tom kontekstu, kazao je Zukić, uskoro će se u proceduri naći nekoliko iznimno bitnih zakona čiji je cilj poboljšanje poslovnog ambijenta. Među njima je Zakon o registraciji poslovnih subjekata u FBiH koji, kroz “one-stop shop”, treba ubrzati i olakšati i proceduru investiranja.

Nadalje, cilj Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak je rasterećenje poslodavaca i, na taj način, otvaranje mogućnosti za dalje investiranje i reinvestiranje.Kada je riječ o konkretnim investicijskim projektima koji bi mogli biti interesantni kuvajtskim ulagačima, tu su Koridor Vc, elektroenergetski objekti, poljoprivreda, metalska i drvoprerađivačka industrija, turizam i drugo.

Inače, princeza Al-Sabah, koja u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi sa skupinom kuvajtskih poslovnih ljudi, na čelu je Kraljevske kompanije za investicije. Također je predsjednica Upravnog odbora Arapsko-egipatskog investicijskog fonda, predsjednica jednog od povjerenstava Arapske lige, te veleposlanica mira Ujedinjenih naroda uime Kraljevske međunarodne akademije.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...