Žuljević: Živimo ekonomsku katastrofu, BiH je duplo gora od Ruande

Preporučujemo

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, navodi da je skoro neopaženo prošla vijest da je potrošačka korpa u BiH porasla na više od 2.000 KM, te se u posljednje četiri godine ona toliko povećala da četiri člana porodice sa dvije prosječne plate i dalje ne mogu namiriti potrošačku korpu od 2.100 KM.

“To je ubjedljivo najbolji pokazatelj, kroz konkretnu kupovnu moć, kako je radila trenutna vlast. Podaci su neumoljivi, najgori smo u Evropi i živimo ekonomsku katastrofu. A vlast je početkom godine požar gasila benzinom, usvajajući akcize”, rekao je Žuljević.

- -

Primanja se nisu povećala, piše N1.

“Za vrijeme vladanja SDP-a, pod premijerskom palicom Nermina Nikšića, povećane su penzije dva puta po pet posto, što nije ogromno povećanje, ali jeste povećanje, dok je potrošačka korpa bila manja. Umjesto da se kretalo u tom smjeru, SDA, HDZ, SNSD i ostali u vlasti su napustili socijalnu platformu i doveli građane na rub egzistencije. Posljedica je polovina građana ispod granice siromaštva”, kaže on.

“Bosna i Hercegovina je i prije donošenja akciza u 12 ključnih stubova ekonomije konkurirala na samom začelju svjetske liste konkurentnosti. Bili smo dupli gori od Ruande, zemlje koja je u isto vrijeme prošla ratna razaranja, kao i mi. Situacija će nadalje biti samo gora jer se poskupljenja nastavljaju”, rekao je.

“Zato je i razumljivo da se mnogo priča o ratu, podižu tenzije i pravi medijska buka o nacionalističkim temama u strahu da se ne razgovara o gladnim stomacima. Vjerujem da građani sve jasnije vide da jezik nacionalizma ne može nadglasati jezik praznog stomaka”, navodi Žuljević.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...