- Advertisement -

Zvaničnici Južne Koreje i Sjeverne Koreje sastali se u Panmunjomu

Preporučujemo

Zvaničnici Južne i Sjeverne Koreje sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom kako bi razgovarali o implementaciji dogovora postignutih u sepmtebru između predsjednika Južne Koreje Moona Jae-ina i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Yonhap javlja kako su delegacije predvođene južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Choom Myoung-gyonom predsjednikom sjevernokorejskog Komiteta za mirno ujedinjenje Rijem Son-gwonom razgovarale o nekoliko tema.

U saopćenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje navodi se kako će uskoro na nivou generala biti održan sastanak na kojem će se razgovarati o smanjenju tenzija na granici i formiranju zajedničkog vojnog komiteta.

Rečeno je i kako su zvaničnici koji su se sastali u Panmunjomu postigli dogovor o organiziranju ceremonije postavljanja temelja zajedničkoj projekta čiji je cilj spajanje željezničkih i cestovnih sistema, planirane za kraj novembra ili početak decembra.

Dogovoren je i susret sportskih zvaničnika dvije strane krajem oktobra kako bi razgovarali o kandidaturi za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2023. i slanju zajedničkog tima na Ljetne olimpijske igre 2020.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un 27. aprila sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom. Krajem samita, saopćeno je kako je postignut dogovor o početku pregovora za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pretvaranje trenutnog primirja u trajni mir.

Moon i Kim sastali su se i 26. maja kada su razgovarali o mirovnom procesu između dvije zemlje.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje po treći put su se sastali u septembru i objavljen je zajednički dokument kojim je obećano da će biti nastavljeni zajednički napori za postizanje mira između dvije zemlje.

Rečeno je kako, ukoliko SAD poduzmu potrebne korake, Sjeverna Koreja će poduzeti više koraka kada je riječ o denuklearizaciji poluotoka.

Istaknuto je i kako će Sjeverna Koreja i Južna Koreja na međunarodnim sportskim takmičenjima nastaviti zajedno nastupati i da će zajedno raditi kako bi bili domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Budžet je morao biti usvojen, na potezu su političari: Hoće li se odreći povećanja!?

Bh. javnost je šokirana jučerašnjom informacijom da su zastupnici u državnom Parlamentu sebi izglasali povećanje plata. Takvu činjenicu imaju zahvaliti...