Zvaničnici Južne Koreje i Sjeverne Koreje sastali se u Panmunjomu

Preporučujemo

Zvaničnici Južne i Sjeverne Koreje sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom kako bi razgovarali o implementaciji dogovora postignutih u sepmtebru između predsjednika Južne Koreje Moona Jae-ina i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Yonhap javlja kako su delegacije predvođene južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Choom Myoung-gyonom predsjednikom sjevernokorejskog Komiteta za mirno ujedinjenje Rijem Son-gwonom razgovarale o nekoliko tema.

- -

U saopćenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje navodi se kako će uskoro na nivou generala biti održan sastanak na kojem će se razgovarati o smanjenju tenzija na granici i formiranju zajedničkog vojnog komiteta.

Rečeno je i kako su zvaničnici koji su se sastali u Panmunjomu postigli dogovor o organiziranju ceremonije postavljanja temelja zajedničkoj projekta čiji je cilj spajanje željezničkih i cestovnih sistema, planirane za kraj novembra ili početak decembra.

Dogovoren je i susret sportskih zvaničnika dvije strane krajem oktobra kako bi razgovarali o kandidaturi za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2023. i slanju zajedničkog tima na Ljetne olimpijske igre 2020.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un 27. aprila sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom. Krajem samita, saopćeno je kako je postignut dogovor o početku pregovora za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pretvaranje trenutnog primirja u trajni mir.

- -

Moon i Kim sastali su se i 26. maja kada su razgovarali o mirovnom procesu između dvije zemlje.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje po treći put su se sastali u septembru i objavljen je zajednički dokument kojim je obećano da će biti nastavljeni zajednički napori za postizanje mira između dvije zemlje.

Rečeno je kako, ukoliko SAD poduzmu potrebne korake, Sjeverna Koreja će poduzeti više koraka kada je riječ o denuklearizaciji poluotoka.

Istaknuto je i kako će Sjeverna Koreja i Južna Koreja na međunarodnim sportskim takmičenjima nastaviti zajedno nastupati i da će zajedno raditi kako bi bili domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...