Zvaničnik Hamasa izjavio da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o razmjeni zarobljenika s Izraelom

Preporučujemo

Uskoro bi mogao biti postignut sporazum između Hamasa i Izraela o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Gazi.

Kako navodi izraelski list “Haaretz”, neimenovani zvaničnik Hamasa u razgovoru za arapske medije kazao je da se “sporazum može postići u roku od nekoliko dana” između strana u vezi s novom razmjenom zarobljenika.

- -

Navodi se da je zvaničnik rekao da je Hamas spreman pokazati fleksibilnost u pogledu broja palestinskih političkih zatvorenika koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora.

Napominjući da će Hamas zahtijevati da se humanitarna pomoć Gazi nastavi i da se svi raseljeni Palestinci mogu vratiti kućama, zvaničnik je kazao da bi će možda biti upućena zvanična izjava u vezi s prekidom vatre koje bi se provodilo u fazama od šest sedmica.

Egipatski mediji objavili su ranije u nedjelju da su strane koje učestvuju u pregovorima o uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze stigle u Kairo kako bi nastavile novu rundu pregovora.

– Delegacije Hamasa, Katara i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stigle su u Kairo kako bi nastavile novu rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze – objavio je egipatski servis “Cairo News Channel” bez navođenja više detalja.

- -

U subotu je visokorangirani egipatski izvor otkrio istom kanalu da su u toku intenzivni napori da se postigne dogovor prije muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji nastupa početkom marta. Postoji značajan napredak u pregovorima i traži se pravedan dogovor, navodi isti izvor.

Egipatski mediji su 24. februara objavili da su nastavljeni razgovori na nivou stručnjaka u Dohi, napominjući da će uslijediti sastanci u Kairu.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da se broj mrtvih u izraelskim napadima na Gazu u posljednja 24 sata povećao za 90, dosegnuvši 30.410.

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je u nedjelju na sve veći broj smrtnih slučajeva djece u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Najmanje 15 palestinske djece umrlo je od dehidracije i pothranjenosti u bolnici “Kamal Adwan” u sjevernom Pojasu Gaze u momentima dok Izrael pooštrava blokadu tog područja.

– Vjerovatno ima još više djece koja se bore za život negdje u nekoliko preostalih bolnica u Gazi, a vjerovatno je još više djece na sjeveru koja uopće ne mogu da dobiju njegu – rekla je Adele Khodr, regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

– Ove tragične i užasne smrti su uzrokovane ljudskim djelovanjem, a predvidive su i mogu se spriječiti – dodala je.

Upozorila je na akutni nedostatak hrane, pitke vode i medicinskih usluga u Gazi.

Prema agenciji UN-a, skoro 16 posto, odnosno jedno od šest djece mlađe od dvije godine, akutno je pothranjeno u sjevernoj Gazi.

– Sada imamo smrtne slučajeve djece kojih smo se plašili i vjerovatno će se njihov broj brzo povećati ako se rat ne završi i prepreke humanitarnoj pomoći ne budu odmah otklonjene – rekla je Khodr.

Apelovala je da se dozvoli humanitarnim agencijama da dostavljaju pomoć u Gazu sa svih mogućih graničnih prelaza.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...