Zvizdić: “Exodus” Safeta Zeca treba stajati na ulazu u zgradu Vijeća sigurnosti UN-a

preporučujemo

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić podijelio je s javnosti jednu veoma zanimljivu ideju.

Kako je na svom Twitter profilu napisao Zvizdić, tapiserija sa slikom “Guernice”, slavnog slikara Pabla Picassa iz 1937. godine, koja je inspirirana događajem iz Španjolskog građanskog rata, više ne stoji ispred ulaza u dvoranu Vijeća sigurnosti UN-a.

“Pročitah da je tapiserija s prikazom ‘Guernice’ Pabla Picassa, koja je desetljećima visila ispred ulaza u dvoranu Vijeća sigurnosti UN-a i podsjećala diplomate na to što donosi rat, zločini i stradanja, skinuta i vraćena vlasniku. Zid u zgradi je sada prazan i mislim da bi ‘Guernicu’ jedino dostojno mogao zamijeniti ‘Exodus’ Safeta Zeca”, napisao je Zvizdić.

Zvizdić je dodao da je Safet Zec svjetski poznat autor, a “Exodus”, kao i “Guernica” ima izuzetnu simboliku, poruku i pouku.”Baš onakvu kakva je potrebna diplomatama prije sjednica UN-a, na kojima se odlučuje o pitanjima mira i saradnje u svijetu. Pozivam sve institucije pojedince i prijatelje BiH da zajedničkim naporima realiziramo ovu ideju”, napisao je Zvizdić.

“Exodus” je slikarski opus autora Safeta Zeca posvećen genocidu u Srebrenici, kao umjetnički odgovor na ljudsku tragediju i besmisao rata i sastoji se od tri ciklusa djela: “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...