Zvizdić i Osmanović ugostili bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci

Preporučujemo

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar civilnih poslova Adil Osmanović danas u Sarajevu su ugostili bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci, koja je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Holandiji osvojila srebrnu medalju.

Ministar Osmanović je čestitao bh. odbojkašima na velikim rezultatima koje postižu:

- -

“Šteta za našu državu je što nemamo resorno ministarstvo sporta, koje bi imalo svoj jasno definisan budžet i kroz koji bismo sve naše reprezentacije i klubove na početku svake budžetske godine imati sredstva kako ih pratiti. No, ovaj saziv Vijeća ministara pokušava da obezbijedi što je moguće veću finansijsku konstrukciju za sport u BiH. Kada smo došli 2015. godine, kada je pitanju Ministarstvo civilnih sportova budžet za sport je bio nula, a danas je 1,4 miliona konvertibilnih maraka i nastojaćemo, ne samo da ga zadržimo, nego da on ide u pravcu povećanja. Treba uraditi mnogo toga da se promijeni okvirni Zakon o sportu da se stvari regulišu”, naglasio je ministar Osmanović.

Mirza Hrustemović, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci koji je od samih početaka na toj poziciji i imao je zadovoljstvo proslaviti sve uspjehe.

„Znamo mi da što se više penjemo ka vrhu da je situacija sve komplikovanija. Međutim, svi se komplikovani problemi mogu riješiti ako se hoće. Rekao bih jedan primjer vezan za nas. Davno je to bilo u Federalnom ministarstvu za sport smo komentarisali od koga smo prepisali zakon. Ispostavilo se da smo prepisivali iz hrvatskog zakona. U prvom čitanju hrvatski zakon je napravio to što je napravio, ali se onda ispostavilo da nije urađeno kako treba kada je u pitanju paraolimpijski sport i oni su se žalili u Strasbourgu i dobili su ravnopravna prava. Znamo za te probleme, ali ih moramo nekako rješavati. Ako ništa drugo mi smo jedan od ambasadora i jedan sport koji je permanentno dugo godina sa ogromnom zastupljenošću i sjajnim rezultatima”, kazao je Hrustemović.

U razgovoru sa bh. reprezentativcima u sjedećoj odbojci posebno naglašen značaj njihovog uspjeha.

- -

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je najtrofejnija bh. sportska selekcija. Niz uspjeha je počela na Evropskom prvenstvu 1997. godine gdje je osvojila bronzanu medalju. Od tada su bh. odbojkaši na svakom velikom takmičenju osvojili odličje.

U zbirci imaju devet zlatnih i dvije bronzane medalje sa evropskih prvenstava, tri zlatne, dvije srebrne i jednu bronzanu sa svjetskih prvenstava i dvije zlatne i tri srebrne sa paraolimpijskih igara.

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...