Zvizdić na Samitu 16 u Sofiji

Preporučujemo

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predvodiće delegaciju Vijeća ministara BiH koja će učestvovat na sedmom po redu Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom Narodne Republike Kine (16+1), koji će se danas održati u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

Iz Vijeća ministara BiH navode da će se Zvizdić na marginama Samita premijera “16+1” sastati s kineskim premijerom Li Keqiangom.

- -

Kako javlja reporterka N1, agenda za danas je da se razgovara o kineskim investicijama i da se stavi zvanično potpis na sve ono što se dogovara tokom cijele godine, u svakoj državi ponaosob.

Samit će biti fokusiran na nastavak povezivanja država učesnica kroz prioritetne oblasti ekonomske saradnje u 2018. godini, a to su: visoka tehnologija, investicije, industrijsko partnerstvo, zajednički projekti, izgradnja infrastrukture, poljoprivreda i turizam. Paralelno sa Samitom premijera održat će se i Ekonomski forum privrednika zemalja učesnica.

Na samitu u Sofiji predviđeno je i potpisivanje Ugovora između Vlade Kine i Vijeća ministara BiH o saradnji u području zdravlja životinja i karantina. Ugovor će u ime Vijeća ministara BiH potpisati Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Pored predsjedavajućeg Zvizdića i Šarovića u bh. delegaciji biće i ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, zaključuju iz Vijeća ministara.

- -

Kina je obećala višemilionske investicije u razne razvojne projekte u regionu u sklopu svoje strategije “Novi put svile” za sticanje novih tržišta za izvoz.

Keqiang je na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Boykom Borissovim istakao da saradnja na Samitu 16 plus jedan zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine ni na koji način ne predstavlja geopolitičku platformu.

“Pojedini će smatrati da bi takva saradnja mogla dovesti do podjele u EU ali to nije tačno”, naglasio je Keqiang.

Analitičari ističu da će Keqiang pokušati da izbjegne pitanja koja bi mogla izazvati negodovanje zapadnoevropskih država.

Ekonomskom forumu prisustvuje više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Evrope.

“Nije nam cilj podjela EU. Naprotiv, cilj je pružanje pomoći istočnoj Evropi i Balkanu”, naglasio je Borissov.

Među zemljama učesnicama Samita su članice EU – Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, te zemlje koje nisu u evropskom bloku Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

EU ima status posmatrača na Samitu kojem prisustvuje i Grčka.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...