Zvizdić na Sarajevo Unlimited: Ovaj forum treba biti početak dobre regionalne saradnje

Preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je danas, tokom konferencije Sarajevo Unlimited, da ovo treba biti početak dobre regionalne saradnje u kojoj se nećemo predstavljati kao pojedinačne zemlje nego ćemo pokušati da predstavimo prednosti i mogućnosti regiona Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je potpisana Zajednička izjava o izgradnji pametnog i sigurnog grada i Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i kineske kompanije Huawei Tehnologies doo.

- -

“Mi do kraja ostajemo posvećeni realizaciji svih projekata koji su jasno definirani u smjernicama sa Samita koji se nedavno održao u sklopu inicijative 16+1. Jedna je od tih inicijativa je upravo i inicijativa koja je vezana za daljnji razvoj segmenta nauke, obrazovanja, istraživanja i inovacija jer to smatramo važnom osnovom za dodatnu nadgradnju naše ukupne privrede, jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti BiH i regiona”, istakao je Zvizdić.

Cilj je, kako je kazao, da se smanji disproporciju između postojećih prirodnih potencijala s kojima raspolažemo.

“Ovaj forum i treba da bude početak dobre regionalne saradnje u kojoj se nećemo predstavljati kao pojedinačne zemlje, jer kao takvi predstavljamo mala tržišta unutar globalne utakmice nego ćemo pokušati da predstavimo prednosti i mogućnosti regiona Zapadnog Balkana praveći mrežu i dalje se uvezujući, ustvari pokazujući i dokazujući da na ovom prostoru žive vrlo talentovani mladi ljudi koji mogu biti istinski nosioci privrednog i ekonomskog razvoja i istinski nosioci našeg međusobnog povezivanja ne samo u regionu nego i na globalnom nivou”, poručio je Zvizdić.

Naglasio je da forum znači početak i nastavak razvoja ovog segmenta.

- -

“Mi nastojimo i cilj nam je da u naredne tri ili četiri godine najmanje dva ili tri puta povećamo nivo izvoza naših proizvoda u Kinu i povećamo obim vanjsko-trgovinske saradnje s Kinom, ali i drugim zemljama Centralne i JI Evrope”, dodao je Zvizdić.

O značaju današnje konferencije govorio je i Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

“U protekle 2,5 godine lično sam se uvjerio koliko konferencije formata 16+1 mogu da donesu konkretnih rezultata. To su izuzetne prilike da u kratkom periodu – u dva-tri dana, uspostavite veliki broj konkretnih kontakata, donesete određene zaključke koje vam pomažu u budućem radu. Mi živimo u svijetu digitalnih transformcija”, podsjetio je Jusko.

Kako je kazao, cilj konferencije je promocija pozitivnih priča.

“Cilj ove konferencije jeste da kroz neposrednu i otvorenu komunikaciju naši mladi ljudi, naše mlade kompanije, ostvare kontakte s predstavnicima, prije svega Kine. Prema informacijama, došlo ih je preko 200 na ovu konferenciju”, pojasnio je Jusko.

Zamjenik ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhang Jianguo rekao je da je u kontekstu brzog razvoja nove industrijske revolucije kineska strana spremna da zajedno sa zemljama Centralne i Istočne Evrope koristi prednosti i radi na zajedničkog stvaranju i unapređenju inovacija.

“Podržava svoja preduzeća da ostvaruju saradnju u oblasti inovacija u skladu sa tržišnim pravilima i komercijalnim principima. Nadam se da će ova konferencija unijeti novu dinamiku u saradnji 16+1 i u odnosima Kine i Evrope”, poručio je Jianguo.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...