Zvizdić nakon posjete Njemačkoj: Šest miliona eura EK neće biti dovoljno za zbrinjavanje migranata u BiH

Preporučujemo

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je po dolasku u Sarajevo iz zvanične posjete Njemačkog ponovio koje su bile teme razgovora s Angelom Merkel, kancelarkom ove države.

Ekonomija, stabilnost, mir i migranti – teme su razgovora između Zvizdića i Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH se zahvalio Merkel na britansko-njemačkoj inicijativi. Istakao je da je sadašnji saziv Vijeća ministara BiH otkočio evroatlantske integracije i da je njemačka kancelarka izrazila očekivanje da će BiH u toku aktuelnog mandata Evropske komisije dobiti status kanddidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasio je očekivanje Merkel da BiH usvoji Krivični zakon koji je u skladu s međunarodnim standardima, piše N1.

“Očekuje da ovaj zakon bude usvojen u najkraćem roku i to ona verzija kojoj su podršku dale ambasade stranih država u BiH”, rekao je on.

Ukazao je da će opredjeljenje vlasti BiH i dalje biti humani odnos prema migrantima i izbjeglicama i da se s Merkel usaglasio o sljedećem:

“Ovaj problem treba rješiti na izvorištu problema, a to su države u kojima je rat. Migranti u BiH dolaze iz država članica Evropske unije. Dobili smo obećanje da će nam Evropska unija i dalje pomagati”, kazao je Zvizdić.

Tvrdi da nije istina da se migranti i izbjeglice s namjerom preusmjeravaju prema BiH, da je angažovan dodatni broj policajaca za kontrolu bh. granice i da se broj migranata smanjio u julu i početkom augusta ove godine.

Izrazio je nadu da pitanje migranata i izbjeglica, kao i dopunskih pitanja Evropske komisije za BiH neće biti politizirana u predizbornoj kampanji.

Smatra da šest miliona eura Evropske komisije za zbrinjavanje migranta i izbjeglica neće biti dovoljno.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...