Zvizdić razgovarao sa Wigemark i Cormack

Preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je ponovio posvećenost Vijeća ministara BiH reformskim procesima kao jedinom putu koji vodi ubrzanom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda građana BiH. Istaknuo je da euroatlantske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj naše države, a aktuelni reformski procesi put na kojem taj cilj i ostvarujemo. Dodao je da je Bosna i Hercegovina već važan iskorak na tom putu postigla predajom odgovora na Upitnik EK, te da očekuje i skoru aktivaciju MAP-a za članstvu u NATO savezu što bi bila i značajna poruka potencijalnim investitorima da je Bosna i Hercegovina stabilna i sigurna zemlja u koju vrijedi ulagati. Upoznao je ambasadore i sa aktivnostima Vijeća ministara BiH vezanim za predstojeći samit u Sofiji.

- -

Ambasadori Cormack i Wigemark su pozdravili reformski angažman Vijeća ministara BiH i pružili punu podršku euroatlantskom putu BiH. Tokom sastanaka razmijenjena su mišljenja o usvajanju Strategije energetskog sektora i inovirane Strategije reforme javne uprave.

Razgovarano je i o sve većem problemu ilegalnog prelaska granice i priliva migranata u BiH. Predsjedavajući Zvizdić je informisao ambasadore da je Vijeće ministara BiH već reagovalo i zadužilo nadležne institucije da se uključe u rješavanju pitanja migranata u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...