Zvizdić sa Grabar-Kitarović: Očekuje se da Hrvatska lobira za BiH

preporučujemo

Zvizdić je upoznao hrvatsku predsjednicu sa stepenom realizacije obaveza BiH dogovorenih kroz evropsku agendu i izrazio uvjerenje da će u narednom periodu Republika Hrvatska lobirati da Bosna i Hercegovina sto prije dobije kandidatski status u Evropskoj uniji.

Grabar – Kitarović je rekla da je Republika Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da istinski želi napredak BiH u evropskim i NATO integracijama. Podijelila je i iskustva Hrvatske na tom putu i rekla da je Hrvatskoj važno članstvo BiH u Evropskoj uniji i da BiH može koristiti pozitivna iskustva koja ima RH.

Sagovornici su se saglasili da je dijalog susjeda koji dijele granicu od više od hiljadu kilometara najbolji put prema izgradnji dobrosusjedskih odnosa i da je u narednom periodu neophodno jačati saradnju s ciljem stabilizacije odnosa dviju zemalja.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije

Španija odobrila vakcinu protiv COVID-a za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu...