Zvizdić: Sve dok sam predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH ovaj Dom će raditi

preporučujemo

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH se oglasio na svom facebook profilu te istakao da dok obavlja funkciju predsjedavajućeg PD će raditi.

-Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kojim predsjedavam u ovom trenutku, najviše je direktno predstavničko tijelo građana u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, želim poručiti javnosti i svim građanima u BiH sljedeće. Sve dok sam predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH ovaj Dom će raditi-, istakao je Zvidzić.

Objasnio je kako će biti proceduralnih problema, biće možda situacija na ivici kvoruma, ali će raditi u kapacitetu koji je u ovome trenutku moguć.

‘Naredna sjednica je u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom zakazana za 26. oktobar. Time ce zastupnici u PD PS BiH poslati poruku građanima BiH da suverenitet koji su građani prenijeli na političke predstavnike u Parlamentu neće biti ugašen-, istakao je Zvizdić.

On je pozvao zastupnike iz RS-a da se vrate punopravnom radu i odlučivanju, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom.

-Isto tako, dok sam predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Bosna i Hercegovina će u tom kapacitetu biti adekvatno predstavljena i na međunarodnom planu. Niti jedna međunarodna parlamentarna aktivnost u ovom periodu nije i neće biti zaustavljena. Naprotiv, u prva tri mjeseca predsjedavanja susreo sam se direktno ili indirektno sa preko 10 predsjednika parlamenata u regionu, Evropi i u svijetu, a do kraja ove godine planiram, nadam se u punoj saradnji sa mojim kolegama iz PD, još snažniji angažman na međunarodnom planu, u cilju prezentacije aktuelne situacije i unutrašnjih i vanjskopolitičkih prioriteta BiH-, napisao je Denis Zvidzić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH naglašava da su svi zakoni koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Predstavnički dom PSBiH donji je dom Parlamenta BiH, se mogu mijenjati samo u tijelu koje ih je usvojilo.

Pročitajte:  Konakovićev NiP gubi podršku zbog dovođenja Zvizdića na mjesto potpredsjednika

– Imamo u arhivi Parlamenta BiH validne stenograme i zapisnike koji dokazuju da su Zakon o VSTV-u, Zakon o odbrani i Zakon o OSA-i, kao i niz drugih zakona usvojeni komotnom većinom, često i jednoglasno, uključujući, naravno, i glasove iz RS-a. Dakle, moguće je da neko danas nije zadovoljan ovim zakonima, ali svaki zastupnik od 42 u Predstavničkom domu PSBiH ima pravo inicirati izmjene i dopune istih i to je jedina legalna procedura. Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti ne mogu mijenjati ili stavljati van snage važeće državne zakone. To je osnovni princip demokratije, svako drugačije postupanje rušenje je ustavnog poretka jedne zemlje i u suprotnosti je sa domaćim i međunarodnim pravom -, kazao je i dodao da -zbog toga je neophodna hitna reakcija pravosudnih organa, posebno Tužilaštva BiH, agencija BiH koji su zadužene za zaštitu ustavno-pravnog poretka BiH, kao i međunarodne zajednice u cilju adekvatnog sankcionisanja i preventivnog zaustavljanja rušitelja Ustava BiH i mira i sigurnosti svih njenih građana.-

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...