Zvizdić uputio inicijativu za oslobađanje nafte i naftnih derivata od carinskih stopa, gorivo bi mogli biti jeftinije za 10 posto

Preporučujemo

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH danas je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu za oslobađanje od carinskih stopa za uvoz eurodizela, lož ulja, benzina BMB 95  i benzina MB 98. 
 
Ukoliko inicijativa bude prihvaćena, cijene nafte i naftnih derivata u BiH bit će  jeftinije najmanje za 10 posto. To znači, da bi umjesto trenutnih 3, 76 kolika je najveća cijena goriva na pumpama, plaćali 3,38 KM.
 
U obrazloženju inicijative navodi se da je od velike važnosti da Vijeće ministara BiH donese Odluku kojom podržava ovu inicijativu, s obzirom da su cijene goriva veliki udar na bh. građane. 
 

Oporavak tržišta u postpandemijskom periodu, rastuća inflacija i ratno stanje u Ukrajini za posljedice imaju enormno poskupljenje nafte i naftnih derivata, što lančano uzrokuje poskupljenja drugih proizvoda te ima negativne efekte po kompletnu ekonomiju. U situaciju kada imamo tzv. stagflaciju, ekonomija stagnira, inflacija raste a plate, penzije i druga primanja ne mogu pratiti takve trendove što za posljedicu ima siromaštvo i direktno smanjenje životnog standarda građana. U ovakvim situacijama, posebno imajući u vidu najave globalne recesije, država mora djelovati proaktivno i donositi mjere koje bi trebale olakšati stanovništvu prevazilaženje ove situacije – naveo je Zvizdić.
 

Ustvrdio je da nadležni organi vlasti u BiH nisu uradili skoro ništa kako bi udar na građane bio manji, a da stvar bude gora, poskupljenjima svjedočimo svakodnevno. 

Zbog toga je važno da Vijeće ministara BiH, bez odlaganja, realizira ovu inicijativu i donese predmetnu Odluku, jer oslobađanje navedenih roba od carinskih stopa za uvoz robe u skladu sa važećim Zakonom o carinskoj tarifi BiH, sasvim sigurno dovelo bi do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata u BiH i to za najmanje 10 % koliko iznosi važeća tarifa za navedenu robu. U tom slučaju bi mogli bez ikakvih ograničenja uvoziti naftu i naftne derivate i iz drugih zemalja sa kojima nemamo zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, što bi za posljedicu imalo povećanje konkurencije i manje cijene – obrazložio je Zvizdić. 
 

Naveo je da se pored toga, i dalje mora raditi drugim mjerama borbe protiv negativnih efekata inflacije.
 

Prednost ovakve Odluke je to što se može donijeti relativno brzo i početi primjenjivati već od narednog mjeseca. Zbog toga je predloženo njeno privremeno važenje, jer je potrebno pratiti kontinuirano stanje na tržištu i donositi adekvatne odluke u najboljem interesu građana 
 – istakao je Zvizdić

 
 

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...