Zvizdićeva reakcija na Dodikove izjave: Antibosansko raspoloženje mu se poveća kad govori iz Beograda

Preporučujemo

“Tendenciozno i huškačko iznošenje neistina i kleveta postaje ustaljena praksa Milorada Dodika prilikom njegovih sve učestalijih posjeta Beogradu”, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Ovaj put su posebno mjesto u tiradi iznošenja netačnih informacija zauzele potpuno netačne i neutemeljene izjave o nefunkcioniranju državnih institucija i o administrativnoj blokadi projekta izgradnje graničnog prelaza, terminala i mosta “Bratunac-Ljubovija”.

Zbog javnosti u BiH, ali i u Srbiji, želim demantovati ovakve zlonamjerne i neistinite izjave čiji je neskriveni cilj da nanesu štetu statusu i ugledu BiH.

Suprotno od Dodikovih neostvarenih želja i nedosanjanih snova, Bosna i Hercegovina, odnosno sve njene institucije, a posebno Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BIH, uprkos kontinuiranim blokadama iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ostvaruju stalni napredak, i uporno i sigurno realiziraju ključne prioritete svoje unutrašnje i vanjske politike, od evropskih i NATO integracija do ekonomskog razvoja.

Naravno, da ne postoje stalne opstrukcije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, svi procesi bitni za sve građane BiH bi bili realizirani mnogo brže, a socijalna sigurnost i životni standard bi bili na većem nivou.

Nažalost, ukupnu sliku kvari zabrinjavajuća zaduženost, nizak nivo investicija, najmanje plate u regiji i loša ukupna ekonomska situacija u Republici Srpskoj, za koju je najodgovorniji upravo Dodik.

U vezi sa neprimjerenim dezinformacijama koje se odnose na projekt “Bratunac-Ljubovija”, istina je sljedeća:

Vijeće ministara BiH je kroz osiguranje 11 miliona KM, uz korektnu saradnju sa Vladom Republike Srbije kao finansijerom izgradnje mosta, bilo i ostalo ključni pokretač ukupnog projekta graničnog prijelaza “Bratunac-Ljubovija”, dok je učešće RS-a manje od 5 posto ukupne vrijednosti investicije. I ovaj put, Dodik koristi izvrnutu logiku po kojoj “onaj ko najmanje daje, taj najviše i kritikuje”, kršeći pri tome osnovno pravilo pristojnosti da gost ne bi smio dovoditi u zabludu domaćina.

Ipak, najapsurdnije i najiracionalnije su izjave u kojima Dodik, kao Bosanski Srbin, naziva BiH “propalom” državom, bezuspješno pokušavajući da ponavljanjem takve neistinite mantre umanji značaj države iz koje dolazi, i u kojoj živi i radi.

Interesantno je, pa i znakovito, da se kod Dodika uvijek dodatno poveća antibosansko raspoloženje na press konferencijama u Beogradu, ne razumijevajući da je zauvijek prošlo vrijeme kada se o BiH odlučivalo van BiH.

A neistinitost Dodikove zlurade tvrdnje da je BiH “propala” i nefunkcionalna drzava najbolje pokazuju  brojni ekonomski parametri po kojima je BiH među najboljim u regionu: po visini prosječne plaće u zdravstvu i obrazovanju, odnosu vanjskog duga i GDP-a, rastu izvoza, rastu prerađivačke industrije, rastu turizma ili činjenici da je BiH skinuta sa “sive liste” FATF-a dok su neke susjedne države stavljene na “sivu listu” FATF-a.

Razumijevajući aktuelno predizborno vrijeme, jasno je da će oni koji ne vole BiH nastaviti iznositi laži i klevete, ali je sigurno da neće uspjeti nanijeti štetu BiH koju bi oni željeli.

Cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina će uspješno nastaviti svoj put ka euroatlantskim integracijama, ekonomskom rastu i razvoju i daljim procesima ukupne unutrašnje reintegracije u kojoj će biti sačuvan državni identitet kroz puni građanski suverenitet i ravnopravnost svih njenih naroda”, navedeno je u saopćenju.

Najnovije

Elmir Ćerimagić: Od finansiranja sporta na osnovu hoće li, ili neće, neko dati koju marku, nema hajra, treba nam sistemsko rješenje

Godinama unazad poznato je da bh. sportisti muke muče kako bi reprezentacija zaigrala na evopskom ili svjetskom prvenstvu. Novac...