ZZJZ KS upozorio na zdravstvene rizike koje nose bazenska kupališta

Preporučujemo

Dolaskom ljetnih dana mnogi građani prinuđeni su morske plaže zamijeniti gradskim bazenima, zbog čega je Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) Kantona Sarajevo (KS) upozorio na određene zdravstvene rizike koje nosi kupanje i rekreacija u vodi.

“Osim osvježenja i velikog broja zdravstvenih prednosti kupanje i rekreacija u vodi nosi sa sobom određene zdravstvene rizike, te je zato važno kod stanovništva razviti ‘kulturu’ ponašanja, a od vlasnika bazenskih kupališta zahtijevati da isti ispoštuju sanitarno-higijenske i tehničke mjere predviđene zakonskom regulativom”, navode iz ZZJZ KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

- -

Korištenje bazena ne preporučuje se osobama koje boluju od upale oka, uha i disajnih puteva, crijevnih, kožnih i spolnih bolesti, osobama sa otvorenim ranama, zatim osobama sa nepravilno održavanim pirsinzima kao i osobama oslabljenog imunog sistema.

Najnovije

Bečarević: Direktni strujni udar Vlade FBiH i Uprave JP EPBiH na višečlane porodice u Federaciji BiH

Za NAP piše: Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Nakon "detaljnih" obrazloženja kojima nas bombarduje JP Elektroprivreda BiH, a sve...