Hoće li policijske agencije u BiH pokrenuti Amber Alert za nestalu djecu?

Preporučujemo

Hoće li policijske agencije u BiH pokrenuti Amber Alert za nestalu djecu? Takav sistem nedavno je službeno pokrenut u Hrvatskoj. Njime se pomaže u pronalasku nestalog djeteta. Sistem bi alarmirao korisnike društvenih mreža Facebook i Instagram u krugu od 60 kilometara gdje je dijete posljednji put viđeno.

Uspostavljanje sistema omogućilo bi kombiniranu akciju prekida programa na svim televizijama i na radiju zbog obavijesti o nestanku djeteta, te upozorenja istog sadržaja putem SMS poruka, na informativnim panelima kolodvora, autocesta i aerodroma, piše N1.

- -

“Kada se tom procedurom proširi vijest među svim institucijama koje se bave djecom, posebno u medijima koji su, ja bih rekla i ključni faktor, onda građani preuzimaju ulogu u zaštiti i spašavanju i pronalasku tog djeteta”, pojasnila je Amela Efendić, izvršna direktorica Centra za sigurni internet.

Policijski organi već duže vrijeme sarađuju sa Mrežom policijskih eksperata za nestale osobe, a Amber Alert podržava i kampanje policije u cilju zaštite djece u slučaju nestanka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ušlo je u proceduru korištenja sistema. Iz Federalne uprave policije ističu da je bitan oprez jer u BiH nemam takvih krivičnih djela, a objavljene fotografije se teško brišu sa interneta.

Dodaju da će za uspostavu sistema biti potrebno uskladiti i zakonski okvir.

- -

“Dok se ne konsultujemo, dok ne vidimo šta će naše zakonodavstvo reći i taj dio moramo zaokružiti jer je Zakon o zaštiti ličnih podataka kod nas strog. Kao profesionalac slažem se da je to dobar alat koji može da nam pomogne prilikom pronalaska djece, ali moramo paziti i na negativne posljedice koje mogu kasnije nastupiti u tom dijelu”, upozorio je Eneid Hasanović, inspektor Odjela za potrage i saradnju sa INTERPOL-om.

Ombdusmani za prava djece podržavaju uvođenje sistema koji bi djelovao preventivno, a koji se pokazao veoma uspješnim u zemljama u kojima je uspostavljen.

“Kada imamo jasno definirane kriterije i stručna lica koja će u svakom konrektnom slučaju procijeniti ozbiljnost situacije onda svakako treba prednost treba dati zaštiti života i zdravlja kao i tjelesnog integriteta djeteta u odnosu na njegovu privatnost”, stava je Gordana Rajić, ombudsman za djecu RS.

Iz nevladinih organizacija poručuju da institucije postoje, da procedure treba prilagoditi i da treba uspostaviti Alert sistem, ako će on u perspektivi eventualno spasiti i jedan dječiji život.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...