30.000 maraka Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić, njenim zamjenikom Mustafom Mulićem i pomoćnicom načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Jasminom Fazlić, u petak, 1. juna 2018. godine, posjetio Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine gdje ih je ugostio direktor Mirsad Sijarić.

Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 30.000 KM koja su iz budžeta Općine Centar dodijeljena Zemaljskom muzeju. Iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo svake godine izdvaja sve više sredstava iz svog budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti.

- -

Podsjećamo, Općina Centar jedan je od potpisnika Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018. Ovim dokumentom, kojeg su 15. septembra 2015. godine potpisali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, Općina Centar se obavezala da će svake godine izdvajati određeni iznos za sufinansiranje rada pomenutih ustanova kulture među kojima je i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Direktor Sijarić je ovom prilikom kazao da je Općina Centar Sarajevo jedna od rijetkih institucija vlasti koja pomaže opstanak kulture i kulturnih institucija u BiH.

-Prečesto sam bio sarkastičan kada su akcije pomoći Zemaljskom muzeju bile u pitanju zbog toga što smo zaista sve vrijeme pokušavali funkcionisanje ove institucije podići na institucionalni nivo. Nažalost to se ne dešava, a donacije kao što je ova današnja nam mnogo znače. Dugovanja koja sam zatekao kada sam došao na direktorsku poziciju bila su 3,9 miliona maraka, a danas su ona 1,2 miliona. Za mene je to još uvijek tragično jer se uglavnom bavimo stvarima kojima se ne bismo trebali baviti zbog opterećenja da vratimo dugovanja. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar na višegodišnjoj pomoći i nadam se da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti, istakao je Sijarić.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da Općina Centar i pored ove finansijske pomoći stoji na raspolaganju ovoj izuzetno vrijednoj instituciji kulture.

- -

-Ovo je prvi korak naše ovogodišnje pomoći Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, a planiramo nastaviti našu brigu za ovu instituciju koja je važna ne samo za Sarajevo, nego za cijelu državu. Država treba dati odgovor na mnoga pitanja, ne samo na problem rada Zemaljskog muzeja, ali dok ovi problemi ne budu sistemski riješeni, mi želimo biti na raspolaganju i pomoći u skladu sa našim mogućnostima, naglasio je Ajnadžić.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine ova lokalna zajednica izdvojila je 213 hiljada maraka, a sa ovakvom podrškom, kako je to naglašeno, nastavit će i u budućnosti.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...