Izetbegović: Kredit MMF-a dijeliti će se u procentima: 62 FBiH, a 38 RS-u

Preporučujemo

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka u Delegaciji EU u Sarajevu da je postignut dogovor i da će se kredit MMF-a od 330 miliona eura dijeliti u procentima 62 posto Federaciji BiH, a 38 posto Republici Srpskoj.
Oba entiteta će izdvojiti po pola posto za Brčko Distrikt.

“Pomogli smo Vijeću ministara i entitetskim vladama. Unutar FBiH nastavit ćemo dogovor o distribuciji jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kada je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada odnosno ljudi koji će ostati bez posla itd. Te procente ćemo dogovoriti u narednim danima“, rekao je Izetbegović.

- -

On je istakao da je dogovoreno i formiranje Koordinacionog tijela koji će se baviti osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama u koji će ući predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i dva entitetska premijera Fadil Novalić i Radovan Višković, a uz njih i potrebni ministri poput ministra sigurnosti, trgovine, finansija itd.

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a u prisustvu entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima EU i MMF-a i ambasadorom SAD-a postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

Klix.ba

Najnovije

DAVOR DRAGIČEVIĆ “Ovo je ime čovjeka koji je ubio mog sina Davida”

Davor Dragičević gostovao je večeras u Centralnom Dnevniku Face TV-a gdje je otkrio ime osobe za koju tvrdi da...