Delegacija Hrvatskog sabora kod reisa Kavazovića: Relaksacija odnosa između Bošnjaka i Hrvata

Preporučujemo

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Voditelj saborskog izaslanstva bio je dr.sci. Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, a s njim su još na sastanku bili g. Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Bosna i Hercegovina, g. Davor Ivo Stier, član Odbora za vanjsku politiku i gđa Martina Kušnjačič, sekretarica Odbora za vanjsku politiku.

Sastanku je također prisustvovala pratnja iz izaslanstva Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na čelu sa NJ.E. Ivanom Del Vechiom, ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa saradnicima.

- -

Na sastanku se razgovaralo o relaksaciji odnosa između bošnjačkog i hrvatskog naroda, te ulozi vjerskih zajednica u bh. društvu. Reisu-l-ulema je istakao kako narodi u BiH žive zajedno kao što su to činili stoljećima i da u svojoj svakodnevnici dobro surađuju, ali da je problem u politikama koje se ne bave životnim problemima ljudi nego podizanjem tenzija.

Istakavši dobru saradnju Islamske zajednice u BiH sa Katoličkom crkvom, Napretkom i brojnim organizacijama i pojedincima iz hrvatskog naroda Reisu-l-ulema je izjavio kako „mi opstanak katolika i Hrvata u BiH vežemo za vlastiti opstanak“ izražavajući spremnost IZ da u svom kapacitetu učini sve kako se politička previranja ne bi prenijela na odnose među narodima.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...