VIDEO Ponavljanje je majka znanja: Sjećate li se svađe na Šestom kongresu SDA i Kukićevih tvrdnji da se mulja

Preporučujemo

Na Šestom Kongresu SDA koji je održan u maju 2015. godine, na kojem je Bakir Izetbegović izabran za predsjednika stranke, tokom izbora zamjenika i osam potpredsjednika došlo je do incidenta zbog uočenih nepravilnosti tokom glasanja.

Podsjećanja radi, grupa delegata okupljenih oko Mirsada Kukića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona i jednog od kandidata za potpredsjednika SDA, nasrnula je na članove stranačke izborne komisije.

- -

Kukić je tada optužio članove komisije da “dopisuju imena na listiće kandidata”.

“Ovo je neregularno, članovi komisije imaju olovke i dopisuju na listiće imena kandidata”, kazao je tada Kukić okupljenim novinarima.

Tvrdili su da se ne dozvoljava posmatračima da se uvjere u regularnost brojanja glasova. Uzvikivali su “šta muljate”, “tražit ćemo da se sve poništi”, tvrdeći da su “glasali za jedne, a biraju se drugi”. Kukić tada vjerovatno ne bi ni bio izabran, da se nije pobunio zbog neregularnosti.

I možda bi sve bilo zataškano, da se nije u javnosti pojavio video snimak, koji jasno pokazuje i potvrđuje da se umjesto brojanja glasova zaokruživao broj pored imena određenog kandidata, čime se mijenjala izborna volja delegata Kongresa.

- -

Upravo ova krađa glasova na Kongresu, izazvala je veliko nezadovoljstvo unutar SDA.  Ni nakon uloženih prigovora i žalbi nije bilo spremnosti kod novog rukovodstva stranke da odgovori na ove propuste i sankcioniše počinioce. I umjesto da nešto poduzme, Izetbegović je tada izjavio da je izborni proces urađen transparentno i prema propisima.

Po svemu sudeći, nezadovoljstvo u SDA sa Šestog kongresa, u proteklih se skoro tri godine samo gomilalo i bilo je pitanje dana kada će eksplodirati. Epilog danas, svima poznat. SDA bez dva premijera u dva najveća kantona. Izetbegoviću se o glavu obilo što nije uvažio žalbe Sadika Ahmetovića, Senada Šepića i Nedžada Ajnadžića. Šta ili još bolje, ko je sljedeće?

(Edina Latif)

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...