Sarajevo će dobiti “smart parking”, uz pomoć aplikacije do slobodnih mjesta

Preporučujemo

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo raspisalo je međunarodni tender za nabavku i implementaciju opreme za projekt “Smart parking-sistem detekcije slobodnih parking mjesta”.

Projekt će omogućiti svim korisnicima da putem mobilne aplikacije i video displeja imaju uvid u lokacije devet gradskih parkinga na području općina Centar i Stari Grad, odnosno u broj slobodnih parking mjesta kojim raspolažu.

- -

Radi se parkinzima koji su najfrekventniji u gradu, a nalaze se u ulicama Reisa Džemaludina Čauševića, Miss Irbina, Musala, Obala Kulina bana (parking kod Pozorišta), Obala Kulina bana (parking kod Vijećnice ), Hamdije Kreševljakovića, Hamdije Kreševljakovića (parking-plato kod Grčke ambasade),Tina Ujevića i Džidžikovac.

“Nabavka opreme podrazumijeva nabavku kamera kojima će biti pokriveni parkinzi, kao i video displeja i aplikacije koji će biti povezani sa tim kamerama, a na kojima će postojati prikaz slobodnih i zauzetih parking mjesta. Na ovaj način ili uz pomoć aplikacije uveliko će biti olakšano vozačima da skrate vrijeme u potrazi za parkingom, a to podrazumijeva i smanjenje saobraćajnih gužvi, nepropisnih parkiranja”, kazao je ministar saobraćaja Adi Kalem.

Naveo je da će video displeji biti postavljeni na raskrsnicama ulica: Obala Kulina bana-Reisa Džemaludina Čauševića, Obala Kulina bana-Radićeva, Obala Kulina bana-Drvenija most, Obala Kulina bana-Brodac, Maršala Tita-Koševo, Hamze Hume-Hiseta (u ulici Hamze Hume), Hiseta-Hamida Dizdara, Hiseta-Hamze Hume (u ulici Hiseta).

Prema riječima ministra Kalema, u implementaciju ovog projekta uključen je garantni rok od dvije godine za održavanje sistema Smart parkinga, nakon čega će njegovo upravljanje preuzeti Ministarstvo.

- -

Tender je otvoren do 12. oktobra ove godine, nakon čega bi trebala početi realizacija projekta. Ukupna vrijednost projekta je 250.000 KM.

Najnovije

Epilog ogromnog skandala u Velikoj Britaniji: Hiljade ljudi primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom, sad će dobiti – odštetu

Britanija će platiti više od 12,7 milijarda dolara odštete hiljadama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...