Zvaničnici Afganistana: Povlačenje američke vojske je neodgovorno i sebično

Preporučujemo

Zvaničnici Afganistana oštro su kritikovali bezuslovno povlačenje američkih snaga iz ove zemlje, koje je najavio predsjednik SAD-a Joe Biden, privodeći kraju decenijama dugu misiju.

“To je najneodgovornija, najsebičnija stvar koju bi SAD mogao učiniti svojim afganistanskim partnerima”, kazao je mirovni pregovarač afganistanske vlade u Dohi, koji nije želio biti imenovan.
Dodao je da bi to mogao biti kraj rata za Washington, ali da će afganistanski partneri platiti cijenu.

- -

“Mogli su ovo završiti odgovornije i s malo više strpljenja”, naveo je.

Visoki zvaničnik američke administracije kazao je novinarima u utorak da je Biden odlučio povući američke snage iz Afganistana 11. septembra, tačno na 20. godišnjicu nakon američke invazije.

SAD je napao Afganistan nakon terorističkog napada na Ameriku 11. septembra i svrgnuo talibanski režim. To je najduži rat koji je Washington ikad vodio.

Bivša šefica Nezavisne komisije za ljudska prava u Afganistanu Sima Samar nazvala je bezuslovno povlačenje nesretnim.

- -

“Povlačenje je trebalo biti uslovljeno i odgovorno. Ljudi moraju učiti iz prošlosti”, kazala je Samar.

Trenutno u Afganistanu oko 10.000 vojnika iz NATO-a i pertnerskih zemalja podržava demokratski izabranu vladu obukom i savjetovanjem sigurnosnih snaga u njihovoj borbi protiv islamističkih ekstremista, poput talibana.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, sklopio je prošle godine dogovor s talibanima te tako pristao povući sve međunarodne i američke snage iz Afganistana do 1. maja. Zauzvrat, talibani su obećali prekinuti veze s Al-Qaedaom i drugim terorističkim grupama te se uključiti u unutarafganistanske mirovne pregovore.

Mirovni pregovori su, međutim, posustali pa se nije donosila odluka o statusu međunarodnih snaga iako se bližio rok u maju. Talibani su zaprijetili osvetnilčkim napadima ako se američke snage ne povuku do 1. maja.

Grupa je također istakla da neće učestvovati ni na kakvoj međuanrodnoj konferenciji o mirovnom posredovanju dok se ne završi povlačenje, piše DPA International.

Najnovije

Prva primjena Inzkovog zakona: Vojin Pavlović optužen pred Sudom BiH za negiranje genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje...