Oliver Frljić: U BiH je politika nastavak rata drugim sredstvima

Preporučujemo

Hrvatski pozorišni reditelj Oliver Frljić gostovao je u podcast emisiji Postfesta, gdje je razgovarao o njegovoj predstavi “Naše nasilje, vaše nasilje” i političkom teatru.

Razgovor s Oliverom vodio je student dramaturgije Benjamin Konjičija, a Frljić je već u samom početku spomenuo predstavu “Naše nasilje, vaše nasilje”, koja je gostovala na Festivalu MESS 2016. godine.

- -

“‘Naše nasilje, vaše nasilje’ je predstava čije je gostovanje izazvalo brojne polemike u Sarajevu. Cijela je priča vrlo zanimljiva. Novinska agencija, katolička ili kako se već to zove, proizvela je medijski spin i optužila nas za blasfemiju. Rekli su da glumci na svojim tijelima imaju ispisane citate iz Kur’ana – što nije tačno. Na tijelima su imali riječi napisane na arapskom jeziku, ali to je arapski jezik – a ne oružje. Nedugo zatim je nastao pritisak iz radikalnijih krugova, na nas i na festival”, rekao je Frljić.

Hrvatski reditelj smatra kako BiH živi gotovo 30 godina lažnog mira.

“Rat koji je, kao, stao potpisivanjem dejtonskog sporazuma se samo preselio u različite institucije i vidimo recentnim političkim događajima da taj rat još nije stao. Može se zapravo napraviti parafraza čuvene izreke koja kaže da je rat nastavak politike drugim sredstvima, u Bosni je politika nastavak rata drugim sredstvima”, kaže.

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...