U Kantonu Sarajevo 14 novozaraženih koronavirusom, preminule tri osobe

Preporučujemo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 37 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih osam, odnosno 57,14 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom. Proteklog dana na koronavirus je testirano 349 osoba.

- -

Kanton Sarajevo danas bilježi 558 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.857 građana.

Trenutno su u KS hospitalizirana 133 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 80, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 53 pacijenta. Na respiratoru u KCUS-u nalaze se tri pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 12 pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 204 pacijenta, od kojih su četiri transportovana na KCUS, a jedan u Opću bolnicu. Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 39, u Novom Gradu 10, u Semizovcu osam dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 205 PCR testova.

Covid-pozivni centar je zabilježio 221 poziv, a obavljena su i 132 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.211 zaraženih osoba koronavirusom i 50.403 izliječene osobe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 28.

- -

Od ponedjeljka je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) nastavljeno vakcinisanje osoba starijih od 75 godina, kao i hemodijaliziranih i osoba sa transplatiranim organima, a zatim i odraslih pacijenata sa Down sindromom, hroničnih pacijenata i osoba koje boluju od rijetkih bolesti. Od raspoloživih 5.282 doza, prvog dana su vakcinisane 803, a drugog 337 osoba.

Danas su se, navedenim kategorijama stanovništva, na vakcinisanju u Zetri pridružili i uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Najnovije

Vojska SAD-a uskoro dobija avion ‘sudnjeg dana’

Ministarstvo odbrane SAD je u petak zvanično odabralo korporaciju Sierra Nevada da opremi i konfiguriše nove avione "sudnjeg dana". Kompanija će...