Evropski parlament odobrio digitalne certifikate za slobodna putovanja od 1. jula

Preporučujemo

Evropski parlament danas je odobrio uredbu o Digitalnoj potvrdi EU za Covid-19, koja će omogućiti sigurno i slobodno putovanje unutar EU.

Time će se ponovo pokrenuti turizam i ekonomija te držati virus pod kontrolom.

- -

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i printanom formatu. Potvrda neće samo naznačiti je li osoba vakcinisana, već će se koristiti i kao dokaz da je osoba imala negativan test ili da se oporavila od Covida-19.

Nakon odobrenja vijeća, uredba će stupiti na snagu 1. jula i trajati 12 mjeseci, s mogućnošću produženja, ovisno o stanju pandemije.

Digitalna potvrda bi trebala olakšati slobodno kretanje i doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja na koordiniran način među članicama EU.

Certifikat će nacionalna tijela izdati besplatno, a sadržavat će QR kod. Navedeno je da digitalna potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

- -

Dodatna ograničenja putovanja samo ako su opravdana

Tokom međuinstitucionalnih pregovora, europarlamentarci su osigurali sporazum da države EU neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalnog certifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – “osim ako su neophodni i proporcionalni za zaštitu javnog zdravlja”.

Naglašeno je da će se morati uzeti u obzir naučni dokazi, “uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, a o mjerama treba obavijestiti ostale države članice i komisiju, ako je moguće, 48 sati unaprijed, a javnost treba obavijestiti 24 sata unaprijed.

Pristupačno i dostupno testiranje

Države EU potiču se da osiguraju da testiranje na koronavirus bude pristupačno i široko dostupno. Na zahtjev parlamenta, Evropska komisija je obećala osigurati 100 miliona eura u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle kupiti testove za izdavanje EU digitalnih Covid certifikata o testiranju.

Vakcine

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdane u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Na državama članicama je da odluče hoće li prihvatiti i certifikate za vakcine koje su odobrene prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za vakcine koje su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

Najnovije

Šok u Tel Avivu: Američke vlasti prvi put zaustavile isporuku municije u Izrael

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena prošle sedmice zaustavila je isporuku američke municije u Izrael, izjavila su za...