Gorivo u cijeloj BiH skuplje za dva do pet feninga, očekuje se i dalji rast

Preporučujemo

Cijena nafte na svjetskom tržištu konstantno raste od sredine maja, te je za očekivati da se taj rast odrazi i na cijene naftnih derivata u Bosni i Hercegovini.

“Trenutno se taj rast ne odražava značajno na cijene u Republici Srpskoj, međutim, ako nafta nastavi rasti na berzi, očekujem da će doći do blagog rasta cijena na benzinskim pumpama za dva do pet feninga, prvenstveno benzina, ali i dizela. Na nekim benzinskim pumpama već sada su cijene korigovane u prosjeku za dva feninga za benzin i dizel, ali je gorivo u Republici Srpskoj i dalje najjeftinije”, kazao je za Klix.ba Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima Privredne komore RS-a.

- -

Trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u RS-u, kazao je Trišić, kreću od 1,94 do 2,09 KM za benzin, 1,92 do 2,05 KM za dizel, te 1,04 do 1,16 za plin.

“Cijene naftnih derivata u RS-u za 10 feninga su niže u prosjeku od cijena u Federaciji BiH, te za 40 feninga u odnosu na Hrvatsku i Srbiju. U narednom periodu od 10 dana ne očekujem značajno povećanja cijena, ali ukoliko se nastavi tred rasta berze, vjerujem da će rafinerije u okruženju postepeno povećavati cijene, što za nas znači povećanje ulaznih cijena i samim tim će i na svim benzinskim pumpama doći do blagog povećanja cijena. Evropska unija u narednim danima postepeno ublažava mjere i omogućava kretanje i putovanje, tako da će se zabilježiti povećanje potražnje, a to je sigurno prilika da velike naftne kompanije na globalnom nivou vrate izgubljenu dobit iz ranijeg perioda, što pokazuje i berza”, kaže Trišić.

Prema podacima koje smo dobili iz Federalnog ministarstva trgovine, iz Sektora za cijene i analizu tržišta, cijena benzina U Federaciji BiH je od 1,76 do 2,21 KM, a dizela od 1,66 do 2,16 KM po litru.

“U utorak je u eOPC aplikaciji Ministarstva evidentirano novih 56 obavijesti o promjeni cijena marži i iste se odnose na povećanje cijena naftnih derivata od 0,05 KM po litru”, kazali su nam iz Ministarstva.

Najnovije

Evo kakvo vrijeme možete očekivati za prvomajske praznike

Prema trenutnim prognoznim modelima, koji određuju vremenske prilike u narednim danima, krajem ove sedmice u Bosni i Hercegovini bit...