Postojeće epidemiološke mjere u FBiH ostaju na snazi još najmanje 14 dana

Preporučujemo

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju Kriznog štaba entitetskog Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji na dan 14.6.2021. godine s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Usvojene su i naredbe i preporuke ovog štaba koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 17.6.2021. godine. Na ovaj način je, praktično, za još 14 dana produženo važenje dosadašnjih mjera.

- -

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija kantonalnih MUP-ova.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi sedam slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Tuzlanskom, Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu.

- -

U 23. sedmici su svi sedmični indikatori u padu. Najveći pad od 50 posto, u odnosu na 22. sedmicu, bilježi broj smrtnih slučajeva. Do sada je u FBiH (zaključno s 23. sedmicom, a bez dostavljenih podataka iz tri kantona) ukupno iskorištenih doza vakcine protiv koronavirusa 192.006, od čega je prvu dozu dobilo 136.774, a drugu dozu 55.232 građana. FBiH je do 6.6.2021. godine primio 275.057 doza vakcina.

Federalna vlada danas se upoznala i sa informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa u periodu od 10. do 15.6.2021. godine. Informacija sadrži pregled poduzetih aktivnosti Stručnog tima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te održanim sastancima, a u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa, saopćili su iz Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...