ŠTA SU UTVRDILI REVIZORI U MINISTARSTVU VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA: Dodikov ministar rasipao se državnim novcem!

Preporučujemo

 

Nepostojanje plana putovanja, retroaktivno izdavanje putnih naloga, neracionalno ulaganje u održavanje službenih vozila i mnoge druge nepravilnosti otkrio je Ured za reviziju institucija BiH tokom revizije finansijskog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

- -

U revizorskom izvještaju za prošlu godinu navodi se da je to ministarstvo u prošloj godini raspolagalo budžetom u iznosu od devet miliona maraka.

Ono što je revizorima zapelo za oko su stimulacije koje su dodjeljivane mimo ikakvog reda, i to na prijedlog ministra Staše Košarca.

Stimulacije

U revizorskom izvještaju se navodi da su ukupna sredstva isplaćena za stimulacije u 2020. godini iznosila 40.860 KM. Prema Pravilniku o kriterijima za dodjelu novčane nagrade zaposlenima, prijedlog za to podnose rukovodilac organizacione jedinice, zamjenik ministra i sekretar. Međutim, revizori su utvrdili da je to preskočeno pa je prijedloge za stimulaciju, umjesto njih, davao ministar Košarac.

- -

 

– Postupcima revizije uočeno je da je u decembru 2020. godine isplaćena stimulacija za 105 zaposlenih, a da prethodno nije, u svim slučajevima, osiguran prijedlog rukovodilaca. Novčane nagrade su isplaćene na prijedlog i po rješenju ministra – navodi se u revizorskom izvještaju.

 

Dodaje se da je u rješenjima kao obrazloženje za isplatu novčane nagrade uglavnom navedeno da je “vanredno povećan obim poslova” ili “kvalitetno i efikasno obavljanje poslova prije planiranih rokova”. Pojedinačni iznosi stimulacija iznosili su 230 KM i 250 KM.

 

– Ne osporavajući isplate stimulacija u opravdanim okolnostima i za izuzetne rezultate u poslovanju, smatramo da isplata stimulacije u jednom mjesecu za značajan broj zaposlenih uz obrazloženje povećanog obima poslova, nije primjereno, imajući u vidu stvarni obim posla i način rada zaposlenih u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa – ističe se u revizorskom izvještaju.

Službena putovanja

Revizori su konstatovali da Ministarstvo nije sačinilo ni plan službenih putovanja, a konstatovano je i retroaktivno izdavanje putnih naloga, odnosno izdavanje putnih naloga nakon obavljenog službenog puta.

 

Također, uz pojedine putne naloge nisu priloženi pozivi za službeni put u inostranstvo i izvještaji sa službenog puta kao vjerodostojni dokumenti na osnovu kojih se priznaju i pravilno obračunavaju troškovi službenog putovanja.

Revizori tvrde da je Ministarstvo nastavilo i s ekonomski neopravdanim ulaganjima u službeno vozilo, za čije se održavanje duži niz godina izdvajaju značajna sredstva.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u prošloj godini iznose 89.724 KM. Uprkos preporuci revizora, Ministarstvo je i prošle godine izdvojilo značajna sredstva za održavanje službenog vozila Audi A6, proizvedenog 2015. godine, a koja su iznosila 19.634 KM. U 2018. godini ulaganja u navedeno vozilo iznosila su 11.798 KM, a u 2019. godini 16.233 KM.

Zaposlenja

U revizorskom izvještaju se navodi da su u prošloj godini u Ministarstvo zaposlene tri osobe na neodređeno vrijeme, i to putem javnog oglasa za koji nije osigurana saglasnost Vijeća ministara BiH.

 

Utvrđeno je i da je po ugovoru o djelu bilo angažovano 19 osoba, koji su mjesečno dobijali honorar u rasponu od 150 do 2.500 KM.

 

– Od ukupno angažovanih 19 izvršilaca, njih sedam je bilo angažovano u kabinetu ministra uz obrazloženje da nije bilo prostora za popunu upražnjenih radnih mjesta u skladu sa zakonskim propisima – navodi se u izvještaju.

 

Dodaje se da je riječ o tri tehnička sekretara, koji su primali naknadu u visini od 800 KM, a angažovani su u periodima od dva, sedam i 12 mjeseci. Kabinet ministra angažovao je na period od šest mjeseci jednu osobu za poslove pripreme i vođenje pres-konferencija, pisanja saopštenja za javnost, koju su plaćali 1.000 KM mjesečno.

 

Za dva savjetnika ministra, koji su bili angažovani na pet mjeseci, izdvajano je 900 KM i 1.500 KM mjesečno, dok je 1.500 KM mjesečno dobijao vozač ministra, koji je bio angažovan tokom cijele godine, piše “Srpskainfo”.

 

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...