‘Noćni vukovi’ stigli u Banjaluku: Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne

Preporučujemo

Dvadesetak pripadnika Moto-kluba „Noćni vukovi“ iz Rusije stigli su danas u Banjaluku.

Oni su sinoć oko 19.00 sati ušli u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Pavlovića most. Oni su danas posjetili pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, a planirano je da posjete hram Hrista Spositelja u centru Banjaluke. Trenutno obilaze lokaciju gdje će se graditi srpsko-ruski kulturni centar.

- -

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

Enritetski predsjednik Milorad Dodik je, 9.januara, na „Dan RS-a“, koji je osporio Ustavni sud BiH, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Orden je dodijeljen „za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije“.

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

- -

Ranije je donesena odluka o zabrani ulaska u BiH vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hrecegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu, nedavno se oglasila i Ambasada SAD u BiH.

“Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti kontinuirano prati sve bezbjedonosno – interesantne pojave i grupe, navodi se u ovoj agenciji.

Na upit N1 televizije da li SIPA ima saznanja o odlasku mladih Srba iz BiH na vojnu obuku u ruske kampove, a u vezi sa djelovanjem Noćnih vukova, iz ove sigurnosne agencije su istakli da se prate sve pojave i grupe koje na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju bezbjednosti BiH.

U skladu s tim službenici SIPA-e preduzimaju sve potrebne mjere i radnje, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje.”

Tura “Ruski balkan” ima za cilj kako tvrde da “istraže kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”.

Najnovije

Saobraćajni kolaps na putu za Hercegovinu, gužve na granicama

Zbog Međunarodnog praznika rada i nekoliko neradnih dana rano jutros se bilježe velike gužve na pojedinim putevima u Bosni...