Sastanak u MUP-u zbog lažnih dojava o bombama u Sarajevu

Preporučujemo

Danas je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo održan radno – konsultativni sastanak u vezi sa lažnim dojavama o postavljanju eksplozivnih naprava u srednjim školama na području Kantona Sarajevo, saopšteno je iz MUP-a KS.

Sastanku su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, policijski komesar Mevludin Halilović sa saradnicima i predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, Jasna Kalmar i Zdravko Kujundžija.

- -

Ministar Mulabdić je prisutne upoznao o složenosti procedura u postupanju i zahvalio se predstavnicima Vijeća roditelja Kantona Sarajevo na inicijativi za održavanje sastanka, te dodao da će MUP Kantona Sarajevo učiniti sve da sigurnost djece podigne na što veći nivo, a da će se protiv počinilaca preduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

Policijski komesar Mevludin Halilović upoznao je prisutne o preduzetim mjerama i radnjama Uprave policije, o dosadašnjim aktivnostima policijskih službenika koje se odnose na rasvjetljavanje navedenih događaja i procesuiranja izvršilaca navedenih krivičnih djela.

Sve prijave o postavljenim eksplozivnim napravama bile su lažne, a dešavaju se u srednjim školama Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i edukacije učenika, kako bi se ovaj oblik protivpravnog ponašanja zaustavio te smanjio trend lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školama u Kantonu Sarajevo.

- -

Na sastanku je zaključeno da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se sačuvala sigurnost učenika i zaposlenih u školama.

Ministar Elvir Kazazović će preispitati planove i procedure evakuacije učenika i nastavnog osoblja prilikom eventualnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama škole, te će Uprava policije pružiti stručnu pomoć prilikom izrade istih.

Zajednički su uputili apel učenicima i roditeljima s ciljem njihovog odgovornog i zakonitog ponašanja, te naglasili da će izvršioci ovih radnji biti otkriveni i procesuirani u skladu sa zakonom.

Pored navedenog, predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ovom prilikom su uputili sugestije roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom o ozbiljnosti situacije, kao i posljedicama koje takvo ponašanja može proizvesti.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je poduzela niz mjera i aktivnosti u saradnji sa Vijećem roditelja i Ministrastvom za obrazovanje, nauku i mlade da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja na teme koje se odnose na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta krivičnih djela i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom

Najnovije

Općina Tešanj na ovogodišnjim izborima će imati nove tehnologije glasanja

Načelnik Općine Tešanj objavio je da će ova općina na predstojećim izborima koristiti nove tehnologije prilikom glasanja. Načelnik Tešnja Suad...