U Zagrebu protesti protiv epidemioloških mjera, Semir Osmanagić jedan od govornika

Preporučujemo

U Zagrebu se danas održava “Festival slobode”. Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Okupljeni izražavaju nezadovoljstvo epidemiološkim mjerama protiv širenja zaraze koronavirusom.

Brojni su govornici, od kojih neki iznose teorije zavjere i zalažu se za ukidanje mjera koje društvo štite od daljeg širenja virusa.

- -

Inicijativa Prava i slobode, koja organizira proteste, tvrdi da će to biti “najveće javno okupljanje 2021. godine”. Jedan od glavnih govornika bio je Semir Osmanagić.

“Naše je pravo da dišemo čisti zrak i sami određujemo što unosimo u svoje tijelo. Nacistička Njemačka je usvojila više od 1.500 antižidovskih mjera i zakona, kojima se zabranjivalo kretanje Židovima, da putuju željeznicom, avionom, autobusima, da studiraju medicinu, da kupuju u trgovinama, da se bave sportom…”, rekao je Osmanagić koji se obratio video-linkom.

On je rekao da se mislilo da nakon suđenja u Nürnbergu ovakvih događanja u budućnosti više neće biti.

“Nažalost, danas, 85 godina kasnije, u svakom kutku planeta ove se mjere primjenjuju različitim intenzitetom”, rekao je Osmanagić, dodavši kako se “nikad u historiji nije dogodilo da se tako krše ljudska prava na svih šest kontinenata”, prenio je Index.hr.

- -

Naglasimo da je koronavirus doveo do smrti velikog broja ljudi i da su mjere neophodne kako bi se njegovo širenje zaustavilo.

Najnovije

Pored Pezera, još šestorica bh. atletičara na pobjedničkim postoljima

Na jučer održanom 30. međunarodnom atletskom prvomajskom mitingu u crnogorskom Baru, osim pobjednika u bacanju kugle Mesuda Pezera kojem...