Iz MUP-a RS-a tvrde da radarska kontrola ne mora imati znak obavještenja, hoće li prekršaji “padati na sudu”

Preporučujemo

MUP RS-a, koji je nedavno postavio desetak stacionarnih radarskih sistema na području grada Banja Luka, a planira ih ukupno stotinu na području cijelog RS-a, tvrdi da se ovi prekršaji u Banjoj Luci evidentiraju u skladu sa postojećim pravnim aktima.

Podvukli su da je netačna izjava Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja RS-a, “koji insinuira da bi se kazne za prekoračenje brzine koje je zabilježio ovaj radar, prije kojeg nije bilo saobraćajnog znaka, mogle osporiti u slučaju da dođe do sudskog spora”.

- -

– Postavljanje znaka obavještenja, odnosno upozoravanja na zonu radarske kontrole nije propisano ni zakonom niti drugim podzakonskim aktima – istaknuto je iz MUP-a RS-a.

Zakonom je propisano da na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km/h, na magistralnom putu 80 km/h, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila 100 km/h, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

– Napominjemo i da su građani neposredno prije puštanja u rad stacionarnih radarskih sistema, ali i poslije, posredstvom medija obaviješteni o početku rada, kao i sa svim lokacijama na kojima su uređaji postavljeni – podvukli su iz MUP-a RS-a.

Napominju da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nesreća, a naročito kada su u pitanju one sa poginulima, te da je jedan od ciljeva MUP-a RS-a manje poginulih i smanjivanje procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja.

Najnovije

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena zbog planiranja atentata na Zelenskog

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena su zbog planiranja atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog, prema Službi državne sigurnosti (SBU). Dva pukovnika...