Granate prekinule dječije snove: Obilježena 29. godišnjica masakra na Alipašinom Polju

preporučujemo

Danas je obilježena 29. godišnjica masakra na Trgu ZAVNOBiH-a kod brojeva 10 – 12, u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Granatama ispaljenim sa agresorskih položaja vojske Republike Srpske, iz pravca Nedžarića, ubijeno je šest građana, od kojih troje djece. Najstarije dijete imalo je petnaest, a najmlađe sedam godina.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i učenjem Fatihe članovi porodica i prijatelji ubijenih, delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995, Savjet Mjesne zajednice Alipašino Polje B-2 su odale počast ubijenim sugrađanima. Počast ubijenim sugrađanima su odali i učenici Osnovne škole “Fatima Gunić”.

Pristunima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkopljenog Sarajeva 1992 – 1995.

– Naravno ovdje smo kao i svake godine da obilježimo ovu godišnjicu, da čuvamo uspomenu na stradale, da čuvamo istinu od zaborava i da na taj način njegujemo kulturu sjećanja zbog mladih i budućih generacija – kazao je Grabovica.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo također je naglasio kako stariji trebaju prenijeti važnost ovih događaja na djecu.

– Mora se gajiti sjećanje, moraju se pamtiti ovakvi datumi. Mi moramo nastojati da se historija 1992-1995 ili agresija na državu Bosnu i Hercegovinu stavi u udžbenike – kazao je Delalić.

Na današnji dan 1992. godine ubijeni su: Samir (Omer) Ibrahimagić (1983-1992.), Enes (Velija) Muharemović (1985-1992.), Adnan (Suljo) Mušanović (1977-1992.), Zoran (Arsen) Drndelić (1949-1992.) i Rasim (Sulejman) Šaškić (194 1-1992.), saopćila je Općina Novi Grad.

Najnovije

Otkriveno kako je Hadžiahmetović “pomagao” ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek. Bivša direktorica Pendek...