Iz MUP-a RS-a tvrde da radarska kontrola ne mora imati znak obavještenja, hoće li prekršaji “padati na sudu”

preporučujemo

MUP RS-a, koji je nedavno postavio desetak stacionarnih radarskih sistema na području grada Banja Luka, a planira ih ukupno stotinu na području cijelog RS-a, tvrdi da se ovi prekršaji u Banjoj Luci evidentiraju u skladu sa postojećim pravnim aktima.

Podvukli su da je netačna izjava Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja RS-a, “koji insinuira da bi se kazne za prekoračenje brzine koje je zabilježio ovaj radar, prije kojeg nije bilo saobraćajnog znaka, mogle osporiti u slučaju da dođe do sudskog spora”.

– Postavljanje znaka obavještenja, odnosno upozoravanja na zonu radarske kontrole nije propisano ni zakonom niti drugim podzakonskim aktima – istaknuto je iz MUP-a RS-a.

Zakonom je propisano da na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km/h, na magistralnom putu 80 km/h, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila 100 km/h, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

– Napominjemo i da su građani neposredno prije puštanja u rad stacionarnih radarskih sistema, ali i poslije, posredstvom medija obaviješteni o početku rada, kao i sa svim lokacijama na kojima su uređaji postavljeni – podvukli su iz MUP-a RS-a.

Napominju da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nesreća, a naročito kada su u pitanju one sa poginulima, te da je jedan od ciljeva MUP-a RS-a manje poginulih i smanjivanje procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja.

Najnovije

Autor pjesme “Pukni, zoro” u šoku slušao Dodikovo pojašnjenje o tome kako je nastala pjesma

Popularni slovenački kantautor Magnifico u šoku i sa nevjericom gledao je dio press konferencije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika...