Privrednici između političkog čekića i nakovnja: Njih ne interesuje Otvoreni Balkan, već granice

preporučujemo

Balkanska politička klackalica često dotiče privrednike, nije izuzetak ni diskusija u posljednje vrijeme o Otvorenom Balkanu. Probosanska politika nije naklonjena tom konceptu ponajviše zbog glavnog incijatora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te insistira na zajedničkom tržištu koje se bazira na tzv. Berlinskom procesu.

I gdje su tu privrednici, pitanje je koje se postavlja. Oni se u pravilu ne bave politikom te u svim inicijativama vide ono što njima odgovara, što im treba da unaprijede svoj posao.

Privrednicima je danas potreban slobodan prolaz na granicama, manje smetenje inspekcijskih organa kod uvoza robe, manja čekanja i veća konkurentnost, zbog toga i plebiscitarna podrška svim idejama, pa i Otvorenom Balkanu.

O ovom problemu nedavno je za naš portal govorio Salem Ekmeščić, vlasnik kompanije EZ iz Busovače, koji je kazao kako bi se samo za jednu godinu s otvorenim granicama na Zapadnom Balkanu prodaja njegove kompanije povećala za 30 posto.

“Moje vozilo do Niša ide tri dana, a u predloženim okolnostima bi bilo sve za jedan dan za odlazak i povratak. Ovim su troškovi višestruko veći. Sada su još i okolnosti teže, jer za razliku od vremena kad je bio i za nas se borio gospodin Šarović (bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, op.a.), našu robu sanitarni inspektori tretiraju tako da nam otežavaju trgovinu i čine nas nekonkurentnim. U predloženim okolnostima ni tih kontrola na granicama ne bi bilo, jer bi se priznavale analize iz Bosne i Hercegovine”, kaže Ekmeščić.

Privrednike očito ne zanima politika, zanima ih posao. Otvoreni Balkan ili neki drugi, bitno je samo ono što se dešava na granicama.

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...