Ljubić prijeti: “Izlaz iz destabilizacije može biti…”

Preporučujemo

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić u emisiji BHT1 uživo govorio je o zaključcima koje je u ponedjeljak donio Hrvatski narodni sabor.

Ljubić ističe kako je na sjednici Predsjedništva bila “rasprava” o onomu što je “urađeno” i što “nije urađeno” po pitanju Izbornoga zakona.

- -

“U idućem razdoblju očekujemo jedno dinamičnije uključivanje međunarodnih predstavnika, prvenstveno Sjedinjene Države i Europsku uniju”, rekao je Ljubić dodavši kako su dvije presude bazične u onom što HNS želi – a to su presude Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić.

Govoreći o brisanju etničkih prefiksa o kojemu se govori u zadnje vrijeme, Ljubić kaže kako u BiH postoje tri ustavotvorna i konstitutivna naroda te da još “nema spremnosti” za napuštanje toga koncepta.

Na upit što je po njemu jedino rješenje u BiH kada su u pitanju izmjene Izbornoga zakona, Ljubić kaže da je jedino rješenje “vraćanje na tvorničke postavke Daytona” te da se omogući legitimno predstavljanje svim trima konstitutivnim narodima u onim institucijama gdje ono sada nije omogućeno.

“To je narušeno intervencijama međunarodnih političkih predstavnika”, kaže Ljubić i dodaje kako je Ustavni sud u apelaciji Ljubić kazao kako se prema općem načelu demokratije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na legitimnom izboru.

- -

“Mi ne tražimo ništa drugo nego da se poštuje Ustav i odluke Ustavnog suda”, kaže.

Podsjeća kako meritum nijedne odluke ESLjP-a nije dokidanje konstitutivnosti kao takve nego da se “apelantima omogući da budu kandidati”.

Na upit o tomu postoji li mogućnost za unutrašnji politički dogovor oko Izbornoga zakona, Ljubić je konstantirao kako “nažalost dogovor ne postoji”.

“U ovoj zemlji još uvijek postoje i na sceni su političke paradigme kojih smo bili svjesni u predvečerje raspada Jugoslavije”, kaže predsjednik GV HNS-a BiH.

Na upit ko je najviše kriv za političku krizu u Bosni i Hercegovini Ljubić podsjeća na vrijeme s kraja rata dodavši kako “uspostavom mira tendencije iz rata nisu prestale”.

“S druge strane su krivi i stranci i međunarodna zajednica koji su se igrali antropoloških inženjera i Dayton gledati kao transformativni sporazum”, stava je Ljubić.

U BiH, kaže, nije moguća dominacija jedne od nacija nad druge dvije.

“Uvaženi svjetski znanstvenici su kazali da bi bilo potrebno tri do sedam stoljeća da se narodi u BiH asimiliraju… BiH je država tri konstitutivna naroda i na tom principu treba tražiti rješenje, po uzoru na razvijene države poput Švicarske ili Belgije”, rekao je Ljubić.

Po njegovim riječima, (ne)zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH više ima simboličku nego suštinsku ulogu.

“Suštinsko pitanje ovdje je legitimno političko predstavljanje u domu naroda jer iz njega proizlazi i vlastu Federaciji i dom naroda Parlamentarne skupštine BiH… Vrlo malo ljudi to promatra na taj način”, kaže Ljubić.

Dodaje kako danas imamo dva entiteta i Republiku Srpskoj u kojoj srpska većina može odlučivati sama dok u Federaciji to može bošnjačka većina, a mi “trebamo imati međunacionalni balans”.

Po njegovim riječima, BiH je u destabilizaciji, a “izlaz iz destabilizacije može biti dogovor ili razlaz”, kaže Ljubić i dodaje da zbog međunarodnih faktora do razlaza teško može doći pa nam ostaje “dogovor”, piše Slobodna Bosna.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...